Onwerkbare aanlandplicht moet beter gecontroleerd worden

19 november, 2021

De Europese Commissie heeft de lidstaat Nederland formeel aangesproken op het onvoldoende controleren van vissers op de zogenaamde aanlandplicht. Middels de invoering van de aanlandplicht heeft de Europese Unie de verwachting dat uiteindelijk geen vis meer overboord gaat van soorten die onder beheer vallen zodat voedselverspilling wordt tegengegaan en de vissers worden gedwongen om selectiever te vissen. De praktijk is weerbarstiger zoals ook blijkt uit eerdere berichtgeving van de Nederlandse Vissersbond.

In de praktijk onwerkbaar

Geen visserij is hetzelfde. De Nederlandse kottervisserij beoefent een zogenaamde gemengde bodemvisserij. Dat wil zeggen dat men op de bodem vist en meerdere soorten vangt zoals diverse soorten plat- en rondvis, Noorse kreeft en garnalen. De vissers kunnen door middel van hun vistuig en het visgebied wel enigszins zich richten op een zogenaamde doelsoort maar bijna altijd heeft de Nederlandse kottervisserij te maken met een gemengde vangst. Deze vangst van diverse soorten is overigens ook zeer welkom want er kan, met uitzondering van de gerichte garnalenvisserij, geen rendabele besomming worden gemaakt op maar één soort. En dat is nou net waar de schoen wringt. De aanlandplicht is niet toepasbaar voor deze soorten van bodemvisserij met een gemengde vangst. Momenteel zorgen enkele uitzonderingen, die veelal voor een periode van een jaar worden verleend, nog enigszins voor lucht bij de kottervissers.

Infractieprocedure

In totaal hebben nu 5 lidstaten een audit achter de rug en alle vijf zijn ingebreke gesteld door de Europese. De Commissie oordeelt dat lidstaten te weinig maatregelen nemen om op een effectieve manier toezicht te houden op de naleving van de aanlandplicht en de registratie van discards. De lidstaat Nederland heeft twee maanden de tijd gekregen om te reageren op de bevindingen van de Europese Commissie. Wanneer dat antwoord onvoldoende wordt bevonden kan het leiden tot een juridische procedure met alle gevolgen van dien. Een boodschap die bij ons als Nederlandse Vissersbond verbazing oproept aangezien vooraf bekend was dat de aanlandplicht in sommige visserijen onhaalbaar was. Dan voelt het wrang dat de Europese Commissie de visserij en lidstaten een aantal jaren zoekende laat in de wetenschap dat onwerkbare regelgeving zonder aanpassing nooit werkbaar wordt. Europarlementariër Peter van Dalen reageerde passend op het nieuws via Twitter.

Cameratoezicht en discardregistratie

De roep die vaker vanuit de Europese Unie klinkt is de verplichting om middels camera’s aan boord de visserij te controleren daar waar het nu nog met o.a. systemen voor plaatsbepaling, het logboek en fysieke controle aan wal en op zee plaatsvindt. Uit het auditrapport wordt ook opgeroepen om de vissersvloot te controleren middels cameratoezicht om op die manier de aanlandplicht te kunnen controleren. Daarnaast wordt benadrukt dat de discardregistratie, het deel ondermaatse vis, juist dient te worden vastgelegd in  het elektronisch logboek. Met betrekking tot de discardregistratie is de Nederlandse Vissersbond van mening dat er gezamenlijk gewerkt moet worden aan oplossingen. Cameratoezicht is een brug te ver, dat gaat geen oplossing bieden voor een onwerkbare regel zoals de aanlandplicht. Daarnaast hebben we als Nederlandse Vissersbond ons standpunt met betrekking tot cameratoezicht eerder kenbaar gemaakt.

Oproep discardregistratie

Het in het e-logboek registreren van discards is een verplichting. Deze verplichting is niet voortgekomen door de aanlandplicht maar stond daarvoor al opgenomen in artikel 14 lid 4 van de zogenaamde controleverordening voor zeevisserij. Een onderdeel van de infractieprocedure is het onvoldoende naleven van de discardregistratie en dat kan de kottervisserij zich zelf aanrekenen. Nu heeft de kottervisserij onmisbare uitzonderingen op de aanlandplicht en een goede discardregistratie zou bijdragen aan de kans op behoud van deze uitzonderingen. Kortom, we roepen onze leden op om de discards op de voorgeschreven wijze te registreren. Eerder dit jaar hebben we via het weekjournaal beschreven hoe een correcte (discard)registratie eruit ziet.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie kunt u terecht op de website van Vistikhetmaar waar een uitgebreide weergave vindbaar is over de aanlandplicht. Verder is er maandag 15 november een artikel verschenen in De Telegraaf over het onderwerp. Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Durk van Tuinen
Durk van Tuinen

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses