Op vrijdag rijden we de haven van Lauwersoog op. De haven ligt vol met kotters, de laatste garnalen worden nog gelost en iedereen is druk bezig op de kotter. Zo ook op de ZK-46. We stappen aan boord om in gesprek te gaan met schipper en eigenaar Henk Steigstra.
Henk is eigenaar van de ZK-46 ‘Zeemeeuw’, een bijna 24 meter lange garnalenkotter gebouwd in 1984. Met zijn twee bemanningsleden vist hij bijna jaarrond op garnalen. “Alleen als er weinig garnalen te vangen zijn stappen wij over op het vangen van vis. Zo kunnen we toch nog wat vangen als er in de garnalenvisserij niet veel te doen is.” vertelt Henk.
De 29-jarige Henk woont samen met zijn vriendin in Zoutkamp. Naast het vissen is Henk in zijn vrije tijd veel te vinden op het voetbalveld. “Ik voetbal al sinds mijn 5e en dat vind ik nog steeds leuk om te doen.” Als Henk geen visserman zou kunnen worden zou hij toch binnen de sector blijven. “Wie weet zou ik wel iets bij de Vissersbond doen. De visserij is gewoon een mooie sector en ik zou niet weten wat ik anders moet doen.” lacht Henk.
De visserij zit er bij Henk al van jongs af aan in. “Mijn opa was eigenaar van de oude ZK-46 en van kleins af aan ging ik al mee met vissen. Dit vond ik leuk om te doen dus zodoende ben ik eigenlijk in het vak gerold. Na het overlijden van mijn opa heb ik in 2012 zijn kotter overgenomen. De huidige ZK-46 heb ik in 2017 gekocht, dit was de HD-16. Samen met mijn twee bemanningsleden vis ik hiermee op de Noordzee en de Waddenzee.” legt Henk uit.
Wanneer we vragen naar de kwaliteiten waar een visserman over moet beschikken begint Henk over de 9-5 mentaliteit. “Als je de instelling hebt om van 9 tot 5 aan het werk te zijn is dit absoluut geen goeie baan voor je. Als het slecht weer is of er is niks te vangen zijn we wel eens vrij, verder vissen we bijna het hele jaar door.” vertelt Henk. Het nadeel van de visserij is voor Henk dan ook dat je de hele week van huis bent. “Je mist wel eens een feestje of een verjaardag maar dat is niet het einde van de wereld. De afwisseling in het werk is gewoon mooi. De ene week ben je hier en de andere week op een compleet ander bestek.” aldus Henk.
De visserij over 20 jaar zal volgens Henk verre van hetzelfde zijn. “Ik hoop natuurlijk dat het zo blijft en dat ik er zo lang mee door kan gaan als ik zelf wil maar ik ben bang van niet. We zullen waarschijnlijk over moeten stappen naar andere motoren, bijvoorbeeld waterstofmotoren. Ik denk ook dat er niet veel visgebied overblijft voor ons. Ze sluiten nu al veel gebieden, laat staan over 20 jaar.” vertelt Henk. “Ik hoop natuurlijk ook dat mijn kinderen later dit bedrijf door kunnen zetten maar ik ben bang dat de visserij over 30 jaar flink ingeperkt is en dat is gewoon jammer.”
“Als ik een dag visserijminister zou zijn zou ik zorgen dat er veel meer voor onze sector gedaan wordt. Daar merken we nu niet zo veel van. Ik zou bijvoorbeeld minder gebieden sluiten en mij inzetten tegen de windmolenparken op zee. Toch denk ik ook dat er te veel vissersschepen zijn op zee. Hier zou ik dan een mooie regeling voor maken, zoals de ‘Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee’ van laatst. Het uitkopen van vissers tegen een passend bedrag is volgens mij een prima oplossing” vertelt Henk. “Op deze manier verlaag je de visserijdruk, waarvan ik trouwens niet van overtuigd ben dat het te hoog is, veel beter dan door gebieden te sluiten.”
De Nederlandse Vissersbond betekent veel voor Henk. “Zij regelen super veel op administratief gebied, met al die vergunningen en papieren bijvoorbeeld. Als ik dat zelf zou moeten doen als ik thuis kom in het weekend word ik echt niet blij. Het scheelt voor mij een hele boel werk en zij weten waar ze mee bezig zijn dus het werkt veel beter.” aldus Henk.