Vorige week lichtte minister Schouten de Tweede Kamer in over de beschikbare innovatiepot van 15 miljoen euro voor de Nederlandse visserijsector. Deze week gaf het ministerie concretere informatie over het aanvragen van de innovatiesubsidie.
Kleinere, toepassingsgerichte innovaties
Een deel van het innovatiebudget wordt besteed aan vissers die de commerciële toepassing van innovaties uit willen proberen. Hiervoor maakt het ministerie gebruik van een instrument dat zich al bewezen heeft in het midden- en kleinbedrijf. Op 9 april gaat de subsidieaanvraag hiervoor open binnen de Mkb-innovatiestimuleringsregeling (MIT). Hierin is een aparte aanvraagmogelijkheid voor de visserij waarin vissers subsidie aan kunnen vragen voor een haalbaarheidsstudie van hun innovatie. Deze aanvraagmogelijkheid sluit medio september 2019. Het subsidiepercentage bij deze regeling is 35%, het maximale subsidiebedrag bedraagt € 20.000,-.
Het tweede subsidie-instrument dat in het kader van ‘kleinere, toepassingsgerichte innovaties’ ingezet wordt, zijn de innovatieprestatiecontracten (ipc). De Nederlandse Vissersbond kan in deze subsidieaanvraag namens een aantal visserij-ondernemers een verzoek indienen. Mochten vissers hier ideeën over hebben, dan kunnen zij zich richten tot Egbert van der Tuin of Durk van Tuinen. Het beoogde moment van openstelling van deze subsidieregeling is september 2019.
Fundamentele en grensverleggende innovaties
Tevens wil het ministerie innovatiebudget besteden aan vernieuwende samenwerkingen. Dit betekent dat bedrijven buiten de visserijsector samen met vissers de kans krijgen om met andere ogen naar problemen binnen de visserij aankijken.
Door middel van matchmakingsbijeenkomsten worden onderzoekers, vissers en andere partijen met elkaar in contact gebracht, met als doel dat zij gezamenlijk tot het indienen van een onderzoeksvoorstel komen. Op vrijdag 12 april en vrijdag 24 mei vinden matchmakingsbijeenkomsten plaats. De matchmakingsbijeenkomsten vormen het voorportaal van het fundamenteel onderzoek dat door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (NWO-domein TTW) wordt begeleid.
Het NWO-domein TTW start met de openstelling van KIEM-projecten (kortlopende onderzoeken van één of twee jaar voor ‘kiempjes’ die nog verder uitgewerkt moeten worden) en call-for-proposals (een voorstel voor een innovatievraagstuk op lange termijn) nadat de innovatiedomeinen bekend zijn.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.