Sociale wetenschappers van over de hele wereld, beleidsmakers en mensen uit het veld (visserijsector, NGO’s) komen samen om te praten over het belang van visserij op de MARE beleidsdag in Amsterdam. Er wordt veel onderzoek gedaan naar visserij om het te kunnen beheren. Meestal gaat het onderzoek waar bestuurders en politici gebruik van maken over de bestanden en het mariene ecosysteem. Op de MARE beleidsdag willen de aanwezigen met elkaar in gesprek over het sociaaleconomische en het culturele belang van de visserij en over het onderzoek hiernaar. Voor een duurzame visserij zijn immers ook sociale aspecten van belang zoals een gezonde bedrijfsvoering en maatschappelijke waardering en de samenleving is gebaat bij hardwerkende vissers, de voedselvoorziening die het oplevert en de culturele en economische verbinding met de zee. De MARE beleidsdag vindt plaats op maandag 24 juni 2019.
Inbreng van vissers en andere belanghebbenden: graag reactie
Vissers zijn ook van harte welkom op deze dag. Echter omdat het een maandag is, is dit lastig voor de meesten. Organisator Marloes Kraan van Wageningen Marine Research wil vissers echter wel de kans geven om mee te praten. Zij doet dus het verzoek om op de volgende vragen te reageren. Het zijn een boel vragen maar u kunt er één of meerdere vragen uit kiezen om op te reageren:
- Wat betekent visserij voor jou?
- Waarom is visserij belangrijk?
- Wat levert visserij ons (als maatschappij) op, wat levert het jou (als visser, familielid, dorpsgenoot) op en waarom?
- Wanneer voel je je als visser gewaardeerd, wanneer niet?
Reageren kan door een mail te sturen naar: marloes.kraan@wur.nl of op twitter gericht aan @marloeskraan #sociaalbelangvisserij of per WhatsApp naar 06 106 425 42. U wordt verzocht om te reageren voor 21 juni. Ook andere betrokkenen zoals familie van vissers, dorpsgenoten, mensen in de visverwerking en vishandel en bestuurders van visserijgemeenten zijn van harte uitgenodigd om te reageren.
Achtergrond
Marloes geeft meer achtergrond over de dag: ‘Visserij is belangrijk. Het levert ons gezond voedsel op dat mondiaal gezien hard nodig is. In visserijbeheer is veel aandacht voor hoe de visserij gereguleerd moet worden, zodat de visbestanden gezond blijven en we duurzaam vis kunnen oogsten op een manier dat ook het zeemilieu (bodem, biodiversiteit, samenhang in het systeem) gezond blijft. Voor een duurzame visserij zijn meer aspecten van belang, zoals een rendabele visserij (economie), een veilige visserij (arbeidsomstandigheden) maar misschien ook een sociaal-cultureel verankerde visserij (familiebedrijven, cultureel erfgoed)? Voor de eerste twee aspecten is vaak nog wel aandacht ook in beleid, het laatste aspect is in visserijbeleid minder in beeld. Doet dat ertoe? Maakt het uit hoe de visserij georganiseerd is? Zo ja, waarom dan? Welke aspecten zijn dan van belang? Waarom doet dat ertoe? En misschien vind je het wel belangrijk maar vind je niet dat het visserijbeleid een plek heeft, dat kan natuurlijk ook! We horen dit graag van jullie; vissers, vissersvrouwen, handelaren, inwoners van vissersdorpen.’
Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze dag of wilt u hierbij aanwezig zijn? Hier kunt u meer informatie vinden in het Engels. Ook kunt u contact opnemen met Marloes Kraan via Marloes.kraan@wur.nl of met de Nederlandse Vissersbond via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.