Binnen het platform voor Onderzoekssamenwerking bundelen onderzoekers en vissers hun krachten om de kennis over Noorse kreeftbestanden (Nephrops norvegicus, ofwel langoustines) te vergroten. Het streven is om met behulp van een zelfbemonsteringsprogramma meer gegevens te verzamelen voor de jaarlijkse bestandsbeoordeling en het vangstadvies.
Noorse Kreeftvisserij in Nederland
Noorse kreeft is een belangrijke doelsoort voor de Nederlandse visserij. De Noorse kreeftvisserij is onderworpen aan strikte Europese regelgeving onder andere met een jaarlijkse vangstquota. Het zelfbemonsteringsprogramma is een belangrijk initiatief om de bestandsbeoordeling voor het jaarlijkse vangstquotum te verfijnen en duurzame visserij te waarborgen. De Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) geeft vangstadviezen, maar door beperkte data past ICES het voorzorgsprincipe toe. Het zelfbemonsteringsprogramma, gestart in 2017, speelt een essentiële rol in het verzamelen van discarddata, wat leidt tot nauwkeurigere bestandsbeoordelingen.
Data verzamelen
Het zelfbemonsteringsprogramma betrekt vissers actief bij het verzamelen van gegevens over discards, lengte en geslacht van gevangen Noorse kreeft. Loadcellen aan boord van de kotters wegen de totale vangst, en observatietrips met onderzoekers valideren de verzamelde gegevens. De resultaten tonen de waarde van dit programma in het verbeteren van de kennis over de Noorse kreeftvisserij.
Resultaten en voortzetting
Met 93 zelfbemonsteringsreizen en 10 waarnemersreizen sinds 2019 zijn er significante resultaten behaald. Resultaten tonen aan dat platvis en rondvis domineren in discards, terwijl marktwaardige vangst voornamelijk bestaat uit Noorse kreeft en marktwaardige bijvangst. Lengte en gewicht van Noorse kreeft variëren per gebied, kwartaal en jaar. Het onderzoeksprogramma wordt voortgezet tot 2024 om een consistente tijdreeks van discardgegevens te verkrijgen.
Factsheet
Bekijk hier de factsheet voor gedetailleerde informatie en resultaten van het project.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.