Overleg over de Noordzee van de toekomst

26 maart, 2019

Door de trend om met de bouw van windmolenparken op zee een deel van het klimaatakkoord af te vinken, ontstaat er een transitie op de Noordzee. Een transitie waar niet alleen vissers last van hebben, maar ook de natuur en de scheepvaart. Om een luisterend oor te bieden aan alle betrokkenen op de Noordzee, is er een samenstelling van organisaties gemaakt die onder begeleiding van de heer Wallage in een half jaar tijd de lijnen voor de ideale toekomst van de Noordzee schetsen. De eerste bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Namens de Nederlandse Vissersbond zit Johan Nooitgedagt aan de onderhandelingstafel.

Noordzee 2030 tot 2050

“We moeten ons ervan bewust zijn dat de meeste plannen voor industrialisering van de Noordzee tot 2030 al zijn vastgelegd. De gesprekken die we voeren over de toekomst van de Noordzee – waar onder andere ook Tennet, de Vogelbescherming, Stichting De Noordzee en Branche Oganisatie Zeehavens bij aanwezig zijn – gaan dus voornamelijk over 2030 tot 2050”, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.

Visserijsector aan de onderhandelingstafel

“We realiseren ons dat we de drang om meer windmolenparken op zee te bouwen niet gaan tegenhouden. Wat we echter teveel merken is dat de windmolenparken op vruchtbare visserijgronden worden gebouwd. Dat is absoluut onwenselijk voor het oudste beroep van de Noordzee: de visserij”, aldus Nooitgedagt. “Samen met VisNed zetten wij ons aan de onderhandelingstafel in om zoveel mogelijk ruimte over te houden om te vissen. Dit betekent dat in goed overleg de locatiekeuze voor windparken op zee gemaakt moet worden, maar ook dat er onderzoek verricht wordt naar medegebruik van de windmolenparken. Daarnaast pleiten wij voor een transitiefonds voor de vissers, waarmee zij zich kunnen aanpassen aan de veranderende Noordzee.”

Onderzoek naar visserij in windmolenparken

Het ministerie staat open om mogelijkheden voor visserij in windmolenparken te onderzoeken. Er zal binnenkort gestart worden met een onderzoek naar de mogelijkheid van sleepnetvisserij in windparken. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zullen de kosten voor de visserijsector als gevolg van het sluiten van het windpark worden opgewogen tegen de kosten die de energiesector moet maken voor de aanpassingen om sleepnetvisserij toe te laten. Ook zullen er experimenten plaatsvinden met passieve visserij, zoals staande netten of korven, in windparken.

Meer informatie

Johan Nooitgedagt
Johan Nooitgedagt

Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Terug naar het Weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses