Nederland beraadt zich over de inzet op het zeebaarsbeheer tijdens de Visserijraad in december. Vertegenwoordigers van beroep- en sportvisserij, ngo’s en het ministerie van LNV kwamen op donderdag 1 november 2018 in Den Haag bijeen om van gedachten te wisselen over het zeebaarsbeheer. Derk Jan Berends nam namens de Nederlandse Vissersbond deel aan het debat.
ICES-advies
Ruben Verkempynck van WMR gaf een toelichting op het ICES-advies van 29 juni 2018. Het bestand zeebaars dat is onderzocht bevat de centrale en zuidelijke Noordzee, de Ierse zee, de Keltische zee, het Engels Kanaal en het Bristol Kanaal. In 2017 en 2018 is het advies opnieuw herzien. Onder andere zijn de recreatieve vangsten en natuurlijke mortaliteit aangepast en zijn discards toegevoegd.
Het assessment loopt al vanaf 1984 tot en met 2018. Sinds 2013 is er een sterke daling van de vangsten door beperkende maatregelen. Vanaf 2010 is een afname van de recruitment, terwijl die van 2013 en 2014 beter zijn. De visserijmortaliteit (F) is sinds 2013 sterk afgenomen van boven het veiligheidsniveau (Flim) tot ver onder het duurzaamheidsniveau (Fmsy) in 2018. Dit is een gevolg van de visserijbeperkende maatregelen.
Het paaibestand is sinds 2005 afgenomen van boven het veiligheidsniveau tot ver onder het veiligheidsniveau (Blim) in 2018. Op basis van de MSY-benadering met een lage visserijsterfte is in 2019 het vangstadvies 1789 ton, waarbij het paaibestand verder kan groeien. In 2018 was het vangstadvies 880 ton, in de jaren daarvoor gold er een ‘0’ (zero) advies. Het gaat dus beter met het zeebaarsbestand, wat nu dus een beperkte visserij toestaat. Bijvangsten van ondermaatse zeebaars in garnalenvisserij is niet in het assessment meegenomen.
Impact recreatieve visserij
Sportvisserij Nederland wees de aanwezigen erop dat de impact van de recreatieve visserij op zeebaars al jaren laag (10%) is en de laatste drie jaren tussen de 0% en 5%. Men pleit voor een recreatieve visserij die 10% van het totaal uitmaakt.
De Europese Commissie heeft nog geen maatregelen afgekondigd, maar de verwachting is dat dezelfde lijn gevolgd wordt van de huidige maatregelen. Waarschijnlijk zal er 7 november 2018 meer bekend worden over het voorstel aan de Visserijministers voor de Visserijraad van 17 december.
Illegale visserij met hengels en staandwant
LIFE wees tijdens de bijeenkomst op de illegale visserij (stroperij) met hengels en staandwant op zeebaars. Men verwacht zelfs dat dit 70% van de bevoorrading van de restaurants uitmaakt. De visprijzen zijn met de helft gedaald. De overheid is op de hoogte van deze praktijk, maar er lijkt weinig handhaving te zijn. Er is veel jonge aanwas in zee volgens LIFE. Men is voor het ophogen van het quotum van staandwantvissers en beroepshengelaars en roept de kottervloot op om de zeebaars te mijden, eventueel door middel van gesloten gebieden. Sportvisserij Nederland beaamt dat.
Staande nettenvissers
De Nederlandse Vissersbond is de minister zeer erkentelijk dat ze iets heeft kunnen regelen voor de staande nettenvissers in de Visserijraad, terwijl er geen steun van andere lidstaten was. Het probleem is dat in de huidige verordening alleen beroepshengelaars worden gezien als doelgerichte zeebaarsvisserij. De Nederlandse Vissersbond pleit voor gelijke behandeling van staande nettenvissers en beroepshengelaars, beiden gerichte zeebaarsvisserijen. Op dit moment is er sprake van oneerlijke concurrentie tussen beiden visserijen.
Bijvangst
Samen met VisNed wordt aandacht gevraagd voor de positie van de kottervloot waar zeebaars een bijvangst is. Kotters doen hun best om geen zeebaars overboord te moeten zetten, maar vermijden is niet eenvoudig. “De huidige bijvangstregeling is voor flyshoot en twinriggers zeer beperkt. Het sluiten van gebieden voor sleepnetvisserij uit voorzorg is een disproportionele maatregel, men vist immers op andere doelsoorten dan zeebaars”, aldus Derk Jan Berends.
Het stapelen van de maand-hoeveelheden (jaarhoeveelheid) zou een oplossing kunnen zijn voor de sleepnetvisserij. Het stapelen van individuele hoeveelheden binnen een groep vissers zou voor de staandwantvissers een oplossing kunnen zijn. Voorkomen moet worden dat zeebaars onder de aanlandplicht komt te vallen.
Mijden van paai- en opgroeigebieden
De ngo’s (WNF) wijzen erop dat het nog niet goed gaat met het zeebaarsbestand. Het mijden van paai- en opgroeigebieden moeten nog beter in kaart worden gebracht en er moeten maatregelen komen om zeebaars in deze gebieden te beschermen.
Vangstrechten
Sportvisserij Nederland pleit voor extra aandacht voor de kleinschalige kustvisserij waar minstens 70% van het te verdelen aandeel terecht moet komen. Netviswerk ondersteunt dit. Voor de sportvisser zou er minimaal drie zeebaarzen per dag meegenomen kunnen worden. Dat zou in lijn zijn met het Europese Parlement die het aandeel in de vangst zou willen koppelen aan de economische waarde per deelsector. Het probleem is dat Nederland zelf weinig kan veranderen aan de toewijzing van vangstrechten. De invloed is met een aandeel in het totaal van 8% maar een kleine Europese speler.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.