Wageningen Marine Research (WMR) en Wageningen University & Research (WUR) hebben onderzoek gedaan naar de overlevingskansen van stekelrog en gevlekte rog als deze na vangst worden teruggezet in zee (gediscard). Tijdens het onderzoek is er gekeken naar verschillende vistuigen, namelijk puls, flyshoot en boomkor met wekkerkettingen, om de tuigen met elkaar te vergelijken. Uit het onderzoek blijkt dat stekelrog een overlevingskans tot 80% heeft in de flyshootvisserij. Voor gevlekte rog is dit 75%.
Limiterende soorten
Roggen zijn langzaam groeiende vissoorten met een lage reproductiesnelheid. Roggen zijn belangrijke predatoren en spelen een belangrijke rol in het mariene ecosysteem. In de Noordzee worden roggen voornamelijk als bijvangst gevangen in de demersale visserij en beheerd onder één groepsquotum. Het quotum voor rog is relatief laag en bij uitputting van het quotum wordt de visserij gesloten. Roggen hebben dus een grote kans om een “choke species” te worden, een vissoort die de visserij limiteert. Door de aanlandplicht moet alle vis die gevangen en aan boord gebracht wordt, worden aangeland. Echter is er voor vissoorten met een hoge overlevingskans een uitzondering op de aanlandplicht en mogen deze vissoorten teruggegooid (gediscard) worden. Roggen hebben deze uitzondering ook en het is van groot belang dat er met onderzoek onderbouwd blijft worden dat deze uitzondering moet blijven bestaan voor roggen.
Onderzoek
Over de overlevingskans van roggen is relatief weinig bekend. Daarom werd in dit onderzoek gekeken naar de overlevingskans van roggendiscards bij boomkor met wekkerkettingen, boomkor met puls en flyshoot. Er werd onderzocht welke variabelen de overlevingskans voorspellen. Het onderzoek betrof stekelrog en gevlekte rog, twee belangrijke commerciële soorten binnen de Noordzeevisserij.
Uit het onderzoek is gebleken dat er geen significant verschil is tussen de overlevingskans van stekelrog bij boomkor met wekkerkettingen (50%) en puls (54%). De overlevingskans van gevlekte rog betrof bij boomkor met wekkerkettingen 44%. Bij het pulstuig is geen overlevingskans van gevlekte rog bepaald. Bij flyshoot was de overlevingskans voor stekelrog 80% en voor gevlekte rog 75%.
Aanbevelingen
Naast de verschillen tussen de tuigen zagen de onderzoekers ook dat de overleving van stekelrog en gevlekte rog wordt beïnvloed door watertemperatuur, zeegang, verwerkingstijd van de vangst en de conditie waarin roggen aan dek komen. Om de overlevingskans van roggen verder te vergroten, bevelen de onderzoekers aan om de verwerkingstijd van de vangst zo kort mogelijk te houden en onderzoek te doen naar tuigaanpassingen waarmee de invloed van het vangst- en haalproces op de conditie van roggen, en vis in het algemeen, worden verminderd. Zo kan het percentage roggen dat in goede conditie op het dek terechtkomt, worden vergroot.
Het complete onderzoeksrapport kunt u hier lezen in het Engels.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.