De Nederlandse visserijorganisaties hebben een overeenkomst ondertekend met de Denen gericht op de boomkorvisserij in het Skagerrak. In de overeenkomst tussen de sectoren uit beide landen is afgesproken dat in het Skagerrak het gebied binnen de 12 mijl niet meer toegankelijk is voor kotters met meer vermogen dan 221 kW. Ook is er een verbod op de mattenvisserij opgenomen. Nadat de handtekening gezet was door visserijorganisaties uit Nederland en Denemarken, deed de Deense visserijminister een bericht uit waarin hij opgetogen meldde druk te hebben gezet op onze minister voor het sluiten van het pact en waarin hij verklaarde uit te zijn op een volledig verbod op boomkorvisserij.
>> Dit artikel verscheen eerder (deels) in Visserijnieuws.
Teleurstelling
Deze reactie valt teleurstellend slecht bij de Nederlandse visserijorganisaties. De overeenkomst tussen de Nederlandse en Deense visserijsector moest bijdragen aan een goede relatie tussen beiden. En de afspraken zijn als visserijorganisaties onderling gemaakt, zonder bijkomen van de ministers. Van druk uitoefenen op onze minister, is daarom in dit geval geen sprake.
Voorstel van de agenda
De Deense visserijcollega’s lieten weten dat het voorstel van de Deense regering om te komen tot een verbod op boomkorvisserij in de Deense EEZ en te werken aan een algemeen verbod op de boomkor, vorige week is ingetrokken omdat er geen persoon beschikbaar was die het voorstel kon presenteren. Hoe het verder gaat, is nog onduidelijk. Maar de mogelijkheid is er, dat het voorstel later in het jaar weer op de agenda verschijnt.
Spanningen
Het ‘pact’ tussen de visserijorganisaties is ontstaan naar aanleiding van spanningen tussen Nederlandse en Deense vissers. De visserij-activiteiten van Nederlandse vissers met boomkor en matten in het Skagerrak zijn de afgelopen jaren toegenomen en dit leidde tot spanningen. Ondere andere Deense staandwantvissers beklaagden zich over schade aan hun netten. Door om tafel te gaan zitten en een goede afspraken te maken, willen de kotterorganisaties VisNed, Nederlandse Vissersbond en Danmarks Fiskeriforening (DFPO) die spanningen wegnemen en in goede harmonie naast elkaar vissen. “Het is van groot belang om goede afspraken te maken met onze Deense collega’s, wij zijn immers te gast in hun wateren”, aldus de Nederlandse Vissersbond en VisNed.
Pact
Concreet staat in het pact dat Nederlandse vissers tussen Hirsthals en Skagen geen gebruik meer maken van het recht om tot 4 mijl uit de kust te vissen. Ook wordt vrijwillig afgezien van het recht om met matten te vissen in het Skagerrak.
Ruilmogelijkheden quota
De Deense visserijorganisatie was al een belangrijke partner voor de Nederlandse Vissersbond en VisNed in EU-verband en na de Brexit is de samenwerking met de Denen nog belangrijker geworden. Mede daarom is in de overeenkomst de intentie opgenomen om op het gebied van quotaruilen meer samen te werken. “Nu de ruilmogelijkheden met het VK uiterst onzeker zijn is het van belang om in EU-verband de samenwerking verder te optimaliseren. Vandaar is in de overeenkomst opgenomen dat we kansen zien in de ruil van kabeljauw met de soorten Noorse kreeft en zeeduivel (Noorse Zone), die de Nederlandse vloot hard nodig heeft.”
Deense politiek
In de tijd dat de visserijorganisaties onderling afspraken maakte, werd er vanuit de Deense politiek (na aanhoudende klachten van kustvissers) ook druk gezet om maatregelen in te voeren ter bescherming van de Deense vloot. Het verbod op boomkorvisserij is destijds ook genoemd, maar nog niet in de mate van een definitief voorstel. De Nederlandse Vissersbond hoopt met het maken van het pact een voorbeeld te geven van hoe er onderling ook goede afspraken gemaakt kunnen worden om te komen tot een werkbare situatie zonder spanningen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.