De Europese Commissie (EC) heeft in haar voorstellen voor maximaal toegestane vangsten (TAC’s) een algeheel vangstverbod voorgesteld op paling in zout water. Verder wil de EC insteken op een verlaging van het tongquotum. Het gaat om voorstellen die de basis vormen voor de onderhandelingen over de uiteindelijke quota die op 11 en 12 december moeten plaatsvinden in Europees verband.
Vangstverbod paling
Het vangstverbod voor paling zou moeten gelden van de Noord-Atlantische kust tot en met de Baltische Zee. Een eerdere voorstel van de EC voor een vangstverbod in het Oostzeegebied is echter in oktober nog weggestemd door de ministers uit de betrokken lidstaten. Zij willen eerst een pakket aan herstelmaatregelen afspreken met alle andere Europese landen.
Reactie DUPAN
Stichting Duurzame Palingsector Nederland heeft met een persbericht gereageerd op het voorgestelde vangstverbod. Daarin stelt voorzitter Alex Koelewijn: “In principe is het goed om de palingen die naar open zee trekken richting de paaigronden te beschermen. Maar als dit te eenzijdig gebeurt, wordt goed beheer gefrustreerd terwijl een vangstverbod alleen nauwelijks effect heeft op het herstel van de palingstand. De echte winst voor de natuur valt te behalen in het herstellen van de trekroutes voor paling. De palingen moeten dijken, sluizen en gemalen die de kust scheiden van het binnenwateren vrij kunnen passeren.”
Nederland gidsland
De Nederlandse Vissersbond beaamt dit. “Nederland is qua palingbeheer en herstel een gidsland voor andere lidstaten. Het zijn juist de beroepsvissers die dit beleid uitvoeren, omdat zij direct belang hebben bij het herstel van de paling. Een verbod betekent dat de vissers op zoek moeten naar andere bronnen van inkomsten. Dan blijft er niemand over om het beleid uit te voeren. Een vangstverbod werkt contraproductief,” aldus Derk Jan Berends.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl