Media en activisten roepen al geruime tijd dat de paling uitsterft. Maar palingvissers zien juist een verbetering van het palingbestand.
Met de intrek van glasaal gaat het in Nederland weer langzaam de goede kant op, dankzij de aangelegde vispassages. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Over de dijk
Wetenschappers, ngo’s, overheden en de palingsector werken al jaren aan het verbeteren van de palingstand. Vissers zetten zich in om paairijpe schieralen ‘over de dijk’ te zetten, zodat zij hun trek naar de paaigronden in de Sargassozee kunnen maken. Daarnaast zetten vissers jaarlijks miljoenen glasaaltjes uit. Om de paling ook achter de dijk ruimte te bieden hebben waterschappen her en der vispassages aangelegd bij stuwen.
Exportverbod glasaal
Brussel heeft de export van door Zuid-Europese landen gevangen glasaal naar buiten de EU verboden. Twee derde deel van het glasaalquotum wordt uitgezet in Europese binnenwateren. De overige glasaal wordt verkocht aan Europese kwekerijen. Maar de grote vraag vanuit het verre oosten werkt illegale export in de hand; zo hebben we eerder bericht dat in februari een bende is opgerold die voor recordbedragen glasaal smokkelde naar het verre oosten.
Kansen voor inheemse kweek
Onlangs is het onderzoek door het Wageningse Eel Reproduction Innovation Centre (EELRIC) uitgebreid. Dit onderzoekstraject heeft een eerste goed resultaat opgeleverd. Tot nog toe wilde paling zich in gevangenschap niet voortplanten. Dat is nu wel gelukt, maar de geboren larven eten nog niet.
Aandacht voor waterkrachtcentrales
Zonder extra maatregelen zijn waterkrachtcentrales dodelijk voor trekkende vissen als paling. Dat heeft in januari van dit jaar geleid tot Kamervragen over de situatie. In de antwoordbrief is te lezen dat er onder meer wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vijzelturbine die minder of geen vissterfte oplevert.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.