Er moet 30% beschermd natuurgebied komen in EU-wateren, waarvan in 10% geen visserij-activiteiten mag plaatsvinden. Daarvoor stemde een meerderheid van het Europees Parlement op donderdag 21 januari 2021. De stemming vond plaats naar aanleiding van het zittingsdocument ‘Meer vissen in de zee’ dat is geschreven om te streven naar gezonde visbestanden die op MSY-niveau worden bevist.
Maximum Sustainable Yield
2020 zou het jaar zijn waarin volgens het Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) alle visbestanden in de EU op Maximum Sustainable Yield (MSY) bevist moeten worden. Waar in de Noordzee het aantal visbestanden dat op MSY-niveau wordt bevist stijgt, ligt de werkelijkheid in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee nog ver af van de gewenste resultaten.
Daarom werd er opdracht gegeven aan Franse Europarlementariër Caroline Roose (De Groenen/Vrije Europese Alliantie) om het rapport ‘Meer vissen in de zee?’ te schrijven. In het rapport staan maatregelen ter bevordering van het herstel van de bestanden boven het niveau van de MSY, met inbegrip van gebieden voor herstel van de visbestanden en beschermde mariene gebieden. Eind 2020 stemde een meerderheid van de Visserijcommissie voor de genoemde maatregelen in dit verslag en donderdag januari stemde ook het Europees Parlement met 362 stemmen voor.
Speerpunten
Enkele speerpunten uit het verslag zijn:
- Er moet wetenschappelijke informatie verzameld worden over duurzame MSY-bevissing van alle
- Het Europees Parlement wil dat uiterlijk in 2025 100% van de visbestanden in Europese wateren wordt geëvalueerd en op MSY-niveau in kaart kan worden gebracht.
- Er moet geïnvesteerd worden in (onderzoek naar) selectieve visserijtechnieken die minder gevolgen hebben voor het mariene milieu.
- Tegen 2030 moet 30% van de wateren beschermd zijn (dit verzoek is overgenomen vanuit de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030).
- 10% van de Europese wateren moet een hoog niveau van bescherming genieten, wat betekent dat visserij-activiteiten daar niet plaats mogen vinden.
- Daarbij pleit het Europees Parlement ervoor dat de visserijsector, wetenschappelijke organen voor visserijbeheer en andere relevante belanghebbenden worden betrokken bij het ontwerp, het bestuur en de monitoring van Marine Protected Area’s (MPA’s).
- Voor de beschermde natuurgebieden moeten doeltreffende beheerplannen worden opgesteld en daaraan gekoppeld beheer- en controleplannen.
Wetsvoorstel Europese Commissie
De stemming in het Europees Parlement is nog niet direct wetgeving, maar wel een opmars daar naartoe. Het wetsvoorstel zal nu worden rondgemaakt en ingediend worden bij de Europese Commissie. Die kunnen het nog tegenhouden, maar die kans is klein.
“Door merg en been”
“De impact van deze stemming gaat door merg en been”, zegt Johan K. Nooitgedagt. “De vissers worden aan alle kanten gekort op visgronden. Door windmolenparken, beschermde natuurgebieden, en ook de Brexit biedt geen zekerheid. Dat terwijl vissers ruimte nodig hebben: het zijn jagers die de ruime zee nodig hebben om de jaarlijkse ‘rente’ van een visbestand af te romen. Vissers kunnen niet op elk willekeurig stuk zee hun vistuig uitzetten. Idealiter zouden windparken op zee en beschermde natuurgebieden op dezelfde plek geïntegreerd moeten worden, zodat er meer ruimte voor andere gebruikers zoals de vissers over blijft.”
“Onverstandige uitkomst”
SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen stemde tegen de resolutie. “Dit is een hele onverstandige uitkomst. Er is nog niet eens een impact assessment gedaan naar de effecten voor vis, natuur of visserij. Het parlement staat wel heel ver af van de werkelijkheid. Als we zo doorgaan blijft er geen ruimte over voor de visserman om zijn netten uit te werpen, om de consumenten van gezonde vis te voorzien. Er is veel werk te doen voor de lobbyisten van de visserijsectoren!”, aldus Ruissen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.