Het Europees Parlement stemde dinsdag 16 april 2019 tot groot verdriet van Nederlandse pulsvissers voor de nieuwe Verordening Technische Maatregelen, waar een totaalverbod op pulsvisserij onderdeel van is. De Nederlandse innovatie pulsvisserij, een techniek die wetenschappelijk bewezen beter is voor de natuur, wordt daarmee weggegooid samen met tientallen jaren aan onderzoekssamenwerking en innovatie. Het totaalverbod op pulsvisserij is een enorme klap voor de Nederlandse visserijsector.
Totaalverbod pulsvisserij
Het totaalverbod op pulsvisserij betekent dat slechts 5% van de vloot van elke lidstaat mag blijven pulsvissen tot 1 juli 2021, waarna een totaalverbod zal gelden. De overige pulsontheffingen lopen af op korte termijn. Nederland heeft op dit moment 84 pulsontheffingen. De getroffen pulsvissers ontvangen deze week bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de exacte termijn van hun ontheffing.
Separate vote
Europarlementariërs Peter van Dalen, Annie Schreijer-Pierik en Jan Huitema hebben gepoogd door middel van een separate vote (aparte stemming) pulsvisserij alsnog toe te laten in de Europese Unie. Helaas werd deze seperate vote alvorens de stemming Verordening Technische Maatregelen weggestemd.
Gebrek aan vertrouwen in het Europese beleidssysteem
Het pulsverbod resulteert in een gebrek aan vertrouwen in het Europese beleidssysteem. Vissers ontwikkelden in samenwerking met de wetenschap en aangemoedigd door natuurorganisaties zoals WNF en Stichting de Noordzee de pulstechniek als antwoord op vragen over bodemberoering, brandstofverbruik en bijvangst. Met de ontwikkeling van pulsvisserij droegen de pulsvissers in grote mate bij aan de maatschappelijke eisen die aan visserij gesteld worden. Ondanks de positieve wetenschappelijke onderzoeksresultaten en het feit dat de onderzoeksprogramma’s nog niet afgerond zijn, heeft Europa zich laten misleiden door leugens van voornamelijk de Franse NGO Bloom.
Financiële strop
Door het verbod op pulsvisserij zullen de kosten voor omschakeling en brandstofverbruik zodanig stijgen, dat mogelijk visserijbedrijven een faillissement moeten aanvragen. Deze financiële strop is niet alleen voor de pulsvissers, maar zal sectorbreed doorwerken in onder andere de handel, de verwerkende industrie, visserijscholen en vissersdorpen.
Klap groot
De rek en de motivatie is er bij de pulsvissers uit. Vanuit de visserijorganisaties wordt aangegeven dat de klap voor de visserijsector groot is. “De sector wordt nu door de Nederlandse overheid gestimuleerd om te innoveren. Daarvoor hebben zij 15 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit een nationaal innovatiefonds, maar de oproep om te innoveren slaat stuk op het feit dat er gevraagd wordt om een oplossing voor een probleem dat al opgelost is”, aldus de visserijorganisaties. Saillant detail is dat natuurorganisaties oorverdovend stil bleven tijdens de systematische slachting van het imago van de pulsvisserij. “Een mes in de rug, volgens veel vissers”, zeggen de visserijorganisaties.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.