De Europese Visserijraad heeft woensdagochtend 19 december in Brussel een akkoord bereikt over het vangstquotum voor aankomend jaar. De meeste quota vallen lager uit dan het afgelopen jaar. “Het korten op de vangstquota wil niet per definitie zeggen dat het slecht gaat met de visbestanden, maar juist dat de visbestanden goed in de gaten worden gehouden”, zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Daar voegt Nooitgedagt aan toe: “Aankomend jaar zijn de TAC en Quota niet de grootste zorg van de Nederlandse vissers. We maken ons vooral zorgen of we het vangstquotum überhaupt kunnen opvissen met een naderende Brexit, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulstuig.”
Maximum Sustainable Yield
Alle visbestanden in 2020 op MSY-niveau bevissen, dat is het doel van de Europese Unie. Maximum Sustainable Yield (MSY) betekent dat een deel van de jaarlijkse aanwas (de rente) van een visbestand mag worden opgevist, terwijl de robuuste omvang van het paaibestand (het kapitaal) in stand blijft voor de toekomst. Tijdens het vaststellen van de TAC en Quota is het bevissen op MSY-niveau een zwaarwegende factor.
Schol
De toegestane maximale vangsthoeveelheid (TAC) voor schol in de Noordzee, een belangrijk bestand voor de Nederlandse visserij, daalt met 12%. “Ondanks dat we het aankomende jaar in de schol-TAC geen enorme knelpunten verwachten, is de quotumverlaging met de positieve wetenschappelijke resultaten lastig uit te leggen”, zegt Nooitgedagt.
Het scholbestand in de Noordzee wordt al op MSY-niveau bevist. De visserijdruk (F) ligt zelfs lager dan wat er volgens de wetenschappers maximaal te oogsten valt (Fmsy). Daarnaast groeit volgens ICES het paaibestand nog steeds, terwijl dit het afgelopen jaar al op een recordniveau zat. De recruitment van jonge schol is lager dan vorig jaar, maar nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.
“Ondanks de positieve bestandsomvang, moeten we realistisch blijven. Het bestand blijft niet groeien en daar houden de lidstaten nu al rekening mee”, geeft Nooitgedagt aan.
Tong
De inzet van minister Schouten voor het tongbestand was een zogeheten roll-over (gelijk aan voorgaand jaar), omdat dan het MSY-doel voor 2020 alsnog haalbaar was. Toch is er in Brussel een verlaging van 20% vastgelegd, terwijl het paaibestand van tong boven het MSY-niveau zit en de visserijsterfte net een fractie boven het Fmsy zit.
Zeebaars
Volgens onderzoekers zit het zeebaarsbestand nog ver onder het veiligheidsniveau en blijven strenge maatregelen nodig. Op basis van de MSY-benadering met een lage visserijsterfte is in 2019 het vangstadvies van zeebaars 1789 ton, waarbij het paaibestand mogelijkheid heeft om verder te groeien. Ondanks dat het nog steeds niet geweldig gaat met het zeebaarsbestand, is het quotum wel iets toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. In 2018 was het vangstadvies 880 ton en in de jaren daarvoor gold er een ‘zero’-advies, oftewel de zeebaars mocht niet gevangen worden.
Boomkorkotters mogen 400 kilogram per 2 maanden aanvoeren en kotters die vissen met flyshoot of twinrig mogen 210 kilogram per maand aanvoeren. “De Nederlandse delegatie heeft gezorgd voor grote opluchting voor onze kleinschalige staandwantvissers. Zij dreigden namelijk een stuk van hun visserij kwijt te raken, maar mogen in 2019 toch 1400 kilogram zeebaars aanvoeren”, legt Nooitgedagt uit.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.