Om politiek en omwonenden bewust te maken van (de gevolgen van) de zandwinning in het IJsselmeer is er een petitie opgestart door diverse betrokken partijen waaronder de Nederlandse Vissersbond. Door het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen, worden de krachten van tegenstanders gebundeld en aangeboden aan Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente geopend.
>> Onderteken de petitie ‘Geen zandwinning in het IJsselmeer bij Gaasterland’ hier <<
De firma Smals BV ontwikkelde een plan om de komende dertig jaar een grote hoeveelheid industriezand te winnen in het IJsselmeer. Daarvoor heeft de firma een gebied op het oog van 250 hectare, gelegen tussen de kust van Gaasterland en de Rotterdamse Hoek van de Noordoostpolder.
Vervuiling voor het natuurgebied
Chris van Eeghen, bestuurslid van de Friese agrarische en particuliere natuurvereniging Bosk en Greide, is één van de initiatiefnemers van de petitie. “Wij zijn ervan overtuigd dat zandwinning een vervuiling is voor het natuurgebied”, vertelt Van Eeghen. “De zandwinning brengt dertig jaar lang, zes dagen per week en 24 uur per dag overlast. Niet alleen de vergezichten over het IJsselmeer worden aangetast, ook het scheepsverkeer van en naar de werklocatie neemt toe en we krijgen te maken met een continu hinderend geluid van 40 decibel”, zegt Van Eeghen.
Aantasting van de visserij
Door het zandwinningsproject wordt ook de visserij aangetast. Hiervoor diende de Nederlandse Vissersbond in april 2018 een zienswijze in. “Wij vinden het spijtig dat de geplande werkzaamheden betekenen dat de vissers moeten omvaren en deze visgronden niet langer kunnen gebruiken”, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond.
De Nederlandse Vissersbond zet onder meer vraagtekens bij het effect van kunstmatige verlichting op het eiland, de gevolgen van het geluid, de verwachte stikstofuitstoot door de industriële activiteiten, mogelijke slib- en waterkwaliteitsproblemen vanwege de zandwinput met een diepte van 60 meter en de maatregelen die getroffen worden om het milieu te ontzien dan wel minder te belasten. “Wij zijn bang dat onze vissers door de gevolgen van de zandwinning moeite krijgen met de aanvraag van een Wnb-vergunning”, voorspelt Nooitgedagt. Ook pleit de Nederlandse Vissersbond voor compensatie voor de vissers die hun visgrond verliezen.
Ogen openen
De petitie wordt uiteindelijk aangeboden aan Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente. “Deze industriële activiteit past niet in een Natura 2000-gebied, daar niet en elders op het IJsselmeer ook niet”, aldus Johan Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.