In relatie tot de gewenste looptijd van de aangevraagde Nb-wetvergunning heeft de staatssecretaris gemeend een passende looptijd (tot en met 31 december 2016) in acht te moeten nemen. Belangrijke grondslag voor deze beslissing zijn de ontwikkelingen naar de sectorbrede implementatie van een blackboxsysteem binnen de garnalenvisserij.
Nb-wetvergunning
De invoering van een blackbox systeem is een omvangrijk en technisch complex project dat volgens de staatssecretaris sectorbreed georganiseerd zou moeten worden. In de overwegingen van de Nb-wetvergunning is niet benoemd welk blackboxsysteem volstaat of aan welke voorschriften moet worden voldaan. Een blackboxsysteem voor plaatsbepaling is noodzakelijk. Motorvermogensmeting is niet als zodanig verplicht gesteld in de Nb-wetvergunning.
Verduurzaming garnalenvisserij
In opdracht van de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij is gewerkt aan een pilot project met een blackboxsysteem van leverancier DCI Electronics BV, aan boord van de HD 16 en TX 33. Ook is de Engelse leverancier Succorfish benaderd, maar deze heeft zich teruggetrokken in een eerder stadium. Ten aanzien van motorvermogensmetingen kan vooralsnog niet met zekerheid worden vastgesteld of deze voldoet aan de Europese regelgeving.
Datalogger aan boord
Deze pilot betreft de toepassing van een meet- registratie- en communicatie systeem (blackbox) waarmee kan worden vastgesteld waar een schip, geschikt voor de garnalenvisserij, zich geografisch bevind en met welk vermogen het vaart en vist. Een blackbox is een datalogger die aan boord van een schip geplaatst wordt. Een blackbox is een onderdeel van een toezichtsysteem. Op een centrale computer, het basisstation, worden de gegevens uit alle blackboxen verzameld. De communicatie tussen basisstation en blackbox verloopt via GSM. Vanaf het basisstation kan de werking van de blackboxen worden gecontroleerd. Vanuit het basisstation worden de gegevens van de blackboxen verder verwerkt o.a. in de vorm van rapporten en zgn. track plots.
Eisen blackbox
De aan de blackbox te stellen eisen laten zich onderverdelen:
- Functionaliteit. Real time registratie van positie gegevens met behulp van GPS, het vaststellen of er visserijhandelingen plaatsvinden, vissersvaartuigidentificatie, datum en tijd.
- Voeding. Een onafhankelijke voeding, waarop het systeem minimaal 14 dagen onafgebroken kan functioneren vanaf het moment dat de externe voeding wegvalt.
- Dataopslag. De blackbox meet met een opname-tijdsinterval van hoogstens zestig seconden.
- Versturen van berichten. Verzending, zonder tussenkomst van een operator, van geregistreerde data via GSM naar walstation. Tijdsinterval van verzenden mag niet langer zijn dan 7 dagen, vermeerderd met het aantal dagen waarin het schip zich niet binnen GSM bereik bevindt.
- Automatische berichten/detectie. Een alarmbericht dat wordt opgeslagen en verstuurd, voorzien van een herkenbare foutcode, in het geval van:
- Ongeautoriseerde opening en ongeautoriseerde data uitlezing
- Stroomstoring en een defecte sensor
- Defecte verbinding tussen blackbox en sensor
- Dataopslag walstation. De opgeslagen black box gegevens dienen voldoende beschermd te zijn tegen onjuist en ongeautoriseerd gebruik.
- Dataverwerking. Het systeem genereert informatie met betrekking tot:
- Vissersvaartuigidentificatie, datum en tijd
- Scheepspositie en schroefasvermogen
- De blackbox is voorzien van een CE-keurmerk/CE-markering.
Juridische afbakening en borgen robuustheid
In het vervolg van de pilot zullen projectpartners en stakeholders nauw samenwerken op het gebied van juridische afbakening van de regelgeving in Europees verband en zullen sabotageproeven worden uitgevoerd om de robuustheid te borgen. Ook zal worden ingezet op een koppeling tussen diverse informatiestroom (E-logboek o.a.) om de kosten aan boord te drukken. Ook wordt gewerkt aan de inrichting en opzet van een controlekamer (walstation).
Projectmanagement
Projectmanagement en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond. Wetenschappelijke procesbegeleider is TNO (Delft) en leverancier DCI Electronics BV (Eindewege). Stichting De Noordzee participeert vanuit de GNO’s.
Looptijd project
De Pilot blackbox loopt van 1 augustus 2013 tot 31 december 2015.
Eindrapporten
In 2015 verschenen de eindrapporten:
‘Eindverslag Pilot blackbox‘
‘Eindrapport TNO FASE 1′
‘Eindrapport TNO FASE 2 ‘
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.