Donderdagmiddag 23 november ging de pilot ‘Visserijmanagementsysteem IJsselmeergebied’ van start bij de Nederlandse Vissersbond. De pilot heeft als doel: het verbeteren van visserijbeheer in het IJsselmeergebied en ondersteunen bij het verstrekken van verplichte gegevens aan de overheden door de vissers in hetzelfde gebied. Dit gebeurt met de hulp van digitalisering en relevante data: ‘smart fishing’.
[foto: Visserijnieuws]
Hoe werkt het systeem
In de pilot wordt een visserijmanagementsysteem ontwikkeld. Op de vissersschepen worden sensoren geplaatst die tijdens het varen data verzamelen. Welke specifieke data wel of niet zal worden geregistreerd, zal worden afgestemd met de vissers. Logboekgegevens die IJsselmeervissers sowieso al met de overheid deelt, kunnen met dit systeem ook direct worden gedeeld. De data wordt direct verzonden naar wal. Daar worden de gegevens digitaal geanalyseerd, verwerkt en opgeslagen. Het idee erachter is dat het tijd én geld scheelt en dat visserijgegevens meerwaarde hebben in het kader van ‘verstandig vissen’. Hiermee wordt bedoeld vissen naar voor de markt én het vissen naar draagkracht van het visbestand. Draagkracht is de hoeveelheid vis die in een bepaald gebied nodig is, zonder dat dat negatieve gevolgen heeft. Deze gegevens zijn belangrijk voor een duurzaam visserijbeheer, voor certificering van visserijproducten en ze helpen in combinatie met marktgegevens de economische waarde van de visserij te bepalen.
Beheer van data
Belangrijk om te vermelden is dat de data wordt beheerd door de vissers zelf. Het is een systeem voor de vissers en niet voor de overheid. Vissers bepalen zelf welke data gedeeld wordt met overheidsinstanties en welke niet. Data zoals watertemperatuur en vangsten bijvoorbeeld kan door de vissers zelf gebruikt worden bij het maken van keuzes. Het systeem is ontwikkelt door Weforsea en dit is dus ook een partner in het project.
Gemakkelijker delen
Met technologische en digitaliseringsoplossingen kan het proces van het verzamelen van visserijdata. Het is tijdrovend voor visserijondernemers, productenorganisaties, experts, wetenschappers en overheden. “Vissers hebben te maken met administratieve druk vanuit verschillende vergunningen. Met smart fishing wordt het voor de visser makkelijke om zijn vangstgegevens te delen met de verschillende overheidsinstanties”, aldus Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer.
Financiering
Financiering voor deze pilot komt uit het ‘Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’. Het totale budget voor het actieplan is € 9,2 miljoen euro. Dit is tot stand gekomen met bijdragen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en de provinicies Noord-Holland, Fryslân en Flevoland. Het actieplan heeft als doel om een economisch rendabele en duurzame beroepsvisserij met een vangstcapaciteit te realiseren die passen is bij de ontwikkelingen en draagkracht van het watersysteem IJsselmeer-Markermeer-IJmeer. “Slimme technologie kan ons helpen om ons meer informatie te geven, waardoor we nog meer inzicht krijgen over de visbestanden in het IJsselmeergebied. Een grote stap voorwaarts”, aldus gedeputeerde Jan Klopman.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Egbert van der Tuin, Ruben van Beek, Johan K. Nooitgedagt.