Bijna 2 miljoen jonge palingen zijn vrijdag 10 maart uitgezet rond Spakenburg, Almere en Harderwijk. Het uitzetten van glasaaltjes in zoetwater gebeurt sinds 2010 en is in lijn met de uitzetverplichting die voortkomt uit de Europese Aalverordening en het Nederlandse Aalbeheerplan. Stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) heeft de actie gecoördineerd.
De glasaaltjes zijn afkomstig van de Franse kust. Jonge palingen willen naar zoet binnenwater om op te kunnen groeien, maar ze kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen. Met het uitzetten van de twee miljoen babypalingen moet – in combinatie met verschillende maatregelen als vistrappen ter bevordering van de in- en uittrek van paling – de palingstand in de Nederlandse wateren verbeteren.
Sargassozee
De glasaaltjes worden meegevoerd door de oceaanstroming vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee. Aangekomen bij Europa hopen de glasalen zich op in de Engelse en Franse riviermondingen. Daar worden de babypalingen levend gevangen en direct vervoerd naar Europese binnenwateren. Daar hebben de dieren een grotere overlevingskans, aangezien in de riviermondingen het overgrote deel van de glasaaltjes.
Randmeren
De twee miljoen jonge palinkjes zijn verdeeld over de Randmeren uitgezet. De overheid heeft deze gebieden aangewezen. Wanneer de glasaaltjes tot volwassen palingen zijn uitgegroeid, kunnen ze zelf vanuit deze leefgebieden weer naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.
PO IJsselmeer
Via PO IJsselmeer hebben vrijwilligers aan boord van de HK 173 van Jan Wormsbecher 600.000 glasaaltjes uitgezet langs de oevers van het Markermeer en het Gooimeer. De stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) zet tot en met juni nog meer jonge paling uit in de Nederlandse natuur.