Er is een politiek akkoord bereikt over het nieuwe Europese visserijfonds (EMFAF) die zal lopen van 2021 tot 2027. De Raad heeft vorige week een informele overeenkomst gesloten met het Europees Parlement, waarin zo goed als vaststaat dat het bedrag van € 6,108 miljard onder meer besteed zal worden aan initiatieven voor een duurzame vloot, de veiligheid en betere controle en handhaving.
Lobby
Afgelopen jaar heeft de Nederlandse Vissersbond gelobbyd voor een EMFAF-fonds dat zoveel mogelijk aansluit bij de Nederlandse Vloot. >> Lees daarover meer in het artikel: Europees visserijfonds EMVAF krijgt langzaam vorm.
Speerpunten
Het nieuwe EMVAF zal projecten financieren die in het kader staan van onder andere duurzaamheid, kwaliteit van de vangst, veiligheid aan boord, arbeidsomstandigheden, controle en handhaving. Deze pijlers gelden voor de gehele vloot. Drie specifieke punten zijn uitsluitend toegeschreven aan schepen onder de 24 meter:
- Vervanging van motoren met als doel de energie-efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te verminderen.
- De toegang tot de sector stimuleren door de eerste aankoop van vaartuigen door jonge vissers te ondersteunen.
- Een tegemoetkoming voor het aanpassen van het schip om meer ruimte voor het welzijn van de bemanning te creëren.
De Nederlandse Vissersbond betreurt het feit dat de oproep om deze maatregelen voor de gehele vloot te laten gelden niet is gehoord.
COVID-19
Dankzij het Europees Parlement zijn er in het nieuwe visserijfonds ook maatregelen opgenomen die vissers helpen te reageren op uitzonderlijke crises, zoals COVID-19. Het afgelopen jaar (en nog steeds) is er in de EU ervaren dat dergelijke crises ernstige marktverstoringen veroorzaken. In het EMFAF-fonds moet hier sneller op kunnen worden geanticipeerd.
Budget
Er is een bedrag van € 6,108 miljard te verdelen voor de Europese visserij- en aquacultuursector. Voor Nederland zal een deel van dit bedrag gereserveerd worden. Nederland mag dit binnen de door de EU gestelde kaders naar eigen inzicht invullen. Eerder dit jaar heeft het ministerie van LNV aan de Nederlandse Vissersbond laten doorschemeren te willen insteken op duurzaamheid, milieu en wettelijke verplichtingen. Een mogelijke verdeling van het budget zal als volgt zijn:
- 50% voor controle, handhaving en onderzoek (wettelijke eisen vanuit het gemeenschappelijk Visserijbeleid)
- 40% voor innovatie zoals geformuleerd in het Noordzeeakkoord en de Kottervisie
- 10% voor aquacultuur en verwerking
Verlenging huidige EFMZV-subsidies
Europêche – de koepel voor visserijorganisaties in de EU – heeft een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om de verlenging van de huidige EFMZV-subsidies te vergemakkelijken. Hierdoor kan het huidige fonds volledig benut worden totdat de nationale operationele programma’s voor het opvolgende EMFAF-fonds bekend zijn.
Steun voor de vloot
“Meer dan ooit is steun vanuit de Europese Unie welkom. De kottersector staat voor ongekende uitdagingen met de brexit, toename van windmolenparken op zee en de COVID-19 pandemie. Tegelijkertijd blijft innovatie en modernisering een doorlopend speerpunt binnen de vloot. Dat betekent individuele en door de wetenschap gesteunde zoektochten naar rendabele en duurzame vismethodes. Daar is budget voor nodig. Het EMFAF is daar een startpunt voor”, aldus Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Hoe verder
De informele overeenkomst moet nog juridisch en technisch worden onderzocht voordat deze wordt bekrachtigd door het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (COREPER) en zal vervolgens zo spoedig mogelijk voorgelegd worden aan de Raad en het Europees Parlement voor definitieve aanneming.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.