Vissers zoeken naar alternatieve duurzame vismethoden, omdat de visserij onder druk staat. Passieve vistuigen zouden voor een groep schippers een goed alternatief kunnen zijn. Deze tak van visserij wordt momenteel al door verscheidene vissers beoefend, maar er is hierbij een soort “stille” periode van ongeveer vier maanden van toepassing waarin nauwelijks vangst en dus inkomen mogelijk is.
Nieuwe visserijtechnieken
Het project Praktijkonderzoek Passieve Visserij Jaarrond beoogt het inventariseren, in de praktijk testen, praktisch toepasbaar maken en overdragen van kennis van voor Nederland nieuwe, in het buitenland ontwikkelde, passieve visserijtechnieken, waaronder schakels (meerwandige staande netten), kieuwnetten (enkelwandige staande netten) en potten/korven voor de vangst van niet gequoteerde soorten als tarbot, krab, griet en sepia.
Passieve visserij lijkt rendabel
In een afgerond project in België in 2008 zijn de volgende visserijmethoden uitgetest:
- Schakels (meerwandige staande netten) voor passieve visserij op tarbot en griet in de Noordzee
- Kieuwnetten (enkelwandige staande netten) voor de passieve visserij op tarbot en griet in de Noordzee
- Potten voor de passieve visserij op zeekat in de Noordzee.
Deze praktijkproeven hebben aangetoond dat de passieve visserijen een rendabele uitbreiding kunnen vormen voor de bestaande visserij met staande netten.
Voordelen passieve technieken
De voordelen die geconstateerd zijn, kunnen als volgt worden samengevat:
- Gunstig rendement (kosten vs. inkomsten)
- Multifunctionele en flexibele visserij door toepassing van meerdere vistuigen (tarbotnetten, kieuwnetten, potten)
- Verwaarloosbare bodemberoering
- Geen of weinig bijvangst
- Betere viskwaliteit en daardoor betere afzet en prijs
- Gering brandstofverbruik en CO2 uitstoot en een milieuvriendelijk imago.
Uitbreiding naar nieuwe doelsoorten
De toepassing van de in België ontwikkelde nieuwe technieken als schakels en potten op nieuwe doelsoorten, zoals zeekat maakt seizoensverlenging mogelijk en creëert daarmee een solidere economische bedrijfsbasis en een uitgebreider en gevarieerder vangstaanbod.
Met de verkregen praktijkgegevens over vangsten en opbrengsten kunnen visserijbedrijven worden ondersteund, die in het kader van verduurzaming van de Nederlandse visserijsector overwegen in de toekomst over te schakelen naar de passieve visserij als alternatief voor de sleepnetvisserij. Tevens kan met de opgedane praktijkervaring de flexibiliteit en continuïteit van bedrijven die momenteel al met passief vistuig vissen worden verbeterd. Dit laatste past in het streven naar een jaarrond visserij met passieve vistuigen.
Rapport
In oktober 2011 verscheen het Eindrapport IMARES Passieve Visserij.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ter investering in duurzame visserij.