Afgelopen dinsdag werden online door WMR de TAC-adviezen voor 2021 gepresenteerd aan het ministerie van LNV, de visserijsector en maatschappelijke organisaties. Voor tong en wijting adviseert ICES een verhoging. Voor schol, tarbot, griet, haring en kabeljauw een verlaging.
Aangepast ICES-advies
De laatste jaren zijn we gewend dat er aan het eind van het jaar nog een aanpassing komt in het advies van ICES waarin de laatste onderzoeksgegevens zijn vewerkt. Vorig jaar was het advies voor met name tong in oktober heel anders dan in juni. ICES gaf tijdens de presentatie aan dat zij dat dit jaar niet gaan doen, vanwege de hoge tijdsdruk aan het eind van het jaar. Met de deze week gepresenteerde adviezen gaat men dus straks in november en december aan de slag met overleg tussen EU/VK/Noorwegen-onderhandelingen en later ook in de decemberraad.
Tong
Er zijn aanpassingen geweest in de rekenmethodiek waarin ook extra data van andere onderzoeksinstellingen zijn toegevoegd. Het beeld voor tong is daardoor een stuk naar beneden gesteld, waardoor alle seinen op rood (visserijdruk en bestand) staan. Terwijl dat voor tong de laatste jaren allemaal groen was. Het feit dat er ondanks dit een verhoging van 22% wordt geadviseerd heeft te maken met de uitzonderlijke sterke jaarklasse van 2018.
Schol
Het scholbestand staat er volgens ICES onverminderd goed voor en staat op recordhoogte. Het feit dat het ondanks dat naar beneden gesteld wordt, heeft te maken met het feit dat het ‘vangbare deel’ naar verwachting iets zal dalen.
Kabeljauw
Helaas geen goed nieuws met betrekking tot kabeljauw. Er is een lage aanwas en het bestand staat er niet goed voor. Volgens de onderzoekers is de visserijdruk te hoog. Voor 2020 is na veel overleg en discussie afgeweken van het advies, maar ICES adviseert alsnog om 17% tekorten op de TAC van kabeljauw. Dit zal waarschijnlijk veel discussie worden. Helaas hebben wij te maken met gesloten gebieden in de Noorse Zone voor bijna alle visserijen, ook de boomkor die daar afgelopen jaren heel weinig kabeljauw heeft gevangen. Dat voelt enorm onrechtvaardig, maar we hebben op dat gebied bijna geen steun van andere landen.
Wijting
Het bestand wijting staat er prima voor en het advies is een stijging van de TAC van 15%.
Zeebaars
Op het gebied van zeebaars verwachten we weinig verruiming. De aanwas is onverminderd laag volgens de biologen. Hun advies is een lichte stijging van vangstmogelijkheden. Er is geen TAC voor zeebaars.
Tarbot
Met het tarbotbestand gaat het goed. Men adviseert toch een afname van 13%. Dat heeft vooral te maken met het feit dat dit bestand nu ook op MSY wordt beoordeeld. Sinds 2018 wordt er gericht onderzoek gedaan naar Tarbot en dat is ook belangrijk om een juist beeld te krijgen van dit bestand. Voorheen was dit altijd op voorzorgsprincipe. Men adviseert al langere tijd om Tarbot en Griet van elkaar te scheiden en een apart TAC af te spreken voor beide soorten.
Griet
Het bestand griet valt nog steeds onder een gegevensarm bestand en dus wordt er geadviseerd op basis van een voorzorgsprincipe. Als men de vangsten van afgelopen 3 jaar vergelijkt met het gemiddelde van 3 jaren daarvoor, dan is dat lager. Men adviseert ondanks de goede staat van het bestand een verlaging van 20%.
Haring
Haring heeft een lage visserijsterfte, het bestand zit boven de MSY. De aanwas is al jaren lager dan men verwacht met zo’n groot bestand. Men adviseert een verlaging van 7% ten opzichte van 2020.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.