Met het vierjarige project ‘Disclose’ brengt een samenwerking van TU Delft, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Rijksuniversiteit Groningen en Stichting de Noordzee met verschillende technieken de zeebodemnatuur in kaart. Het project loopt tot 2020 en kan mogelijk gevolgen hebben voor de visserij.
Visserij
Han Olff, ecoloog bij de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat het grote deel van de zeebodemnatuur is aangetast door de visserij. “Eerst bleven de vissers dichtbij de kust. Later nam het motorvermogen toe en konden ze vaker en dieper gaan vissen”, vertelt Olff in de Disclose-nieuwsbrief.
Riffen
Olff wil met het Discloseproject bodemnatuur opsporen waar niet tot weinig bodemverstoring heeft plaatsgevonden of waar de bodemnatuur zich heeft hersteld. “Sommige gemeenschappen hebben een lage veerkracht. Ze herstellen uiterst traag”, aldus Olff. Hij doelt vooral op koraalachtige structuren, zoals riffen van oesters of zandkokerwormen.
Olff hoopt deze riffen nog te vinden en zoekt binnen het project naar locaties met een hoge herstelpotentie. Olff: “We stellen op basis van abiotische factoren een habitatkaart van de Noordzee op, bekijken welke soorten er leven en wat de visserij-intensiteit is. Met al die data willen we locaties gaan vergelijken, bijvoorbeeld veel-beviste met minder-beviste plekken.” Bescherming van die locaties vindt Olff van groot belang. “We gaan beschermingsmaatregelen voorstellen die deze locaties veilig kunnen stellen.”
Eenzijdig
De Nederlandse Vissersbond blijft het onderzoek ondertussen volgen. “De insteek op het onderzoek komt op ons erg eenzijdig over. Het kan niet zo zijn dat er alleen met een boze vinger wordt gewezen naar de bodemvisserij, terwijl op grote schaal zandwinning plaatsvindt en militaire oefeningen niet gemeden worden op de Noordzee. Desondanks zijn wij erg benieuwd naar de uitkomsten uit het onderzoek”, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond. “Daarnaast verandert de natuur zichzelf ook. Wat zijn bijvoorbeeld gevolgen van de temperatuurstijging op het zee(bodem)leven en de komst van andere organismen die daarmee gepaard gaan?”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.