Dit jaar zal tijdens de jaarlijkse boomkorsurvey (BTS) in augustus ook data verzameld worden voor het grote Pulse Impact Assessment. Het Pulse Impact Assessment is het meerjarige pulsonderzoek dat loopt van 2016 tot en met 2019 en waarbij onderzoek wordt gedaan naar het effect van de pulsvisserij op het mariene ecosysteem.
Phd-student Justin Tiano, werkzaam bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), zal tijdens de vier-weken durende BTS dit jaar aan boord op onderzoeksschip Tridens meegaan om gegevens te verzamelen voor zijn deel van het onderzoeksproject.
Jaarlijkse BTS
Tijdens de jaarlijkse boomkorsurvey wordt in beeld gebracht wat de leeftijdsopbouw is van schol en tong. Deze gegevens worden gebruikt voor de bestandsschattingen. Ook worden tijdens de boomkorsurvey andere vissoorten en benthos gemonitord.
Bodemmonsters en laboratoriumexperimenten
Tiano zal op verschillende locaties op de Noordzee bodemmonsters nemen van de zeebodem en deze monsters aan boord experimenteel onderwerpen aan elektrische en mechanische stimulatie. Deze stimulatie is bedoeld om respectievelijk de aanraking van het pulstuig en het boomkortuig met de zeebodem onder gecontroleerde omstandigheden na te bootsen en om te kijken wat er gebeurt. Tiano onderzoekt welke gevolgen deze stimulatie heeft voor de uitwisseling van nutriënten tussen de zeebodem en het water en voor het bodemleven. Dit heeft als doel om kennis te ontwikkelen over de korte-termijngevolgen van bodemvisserij.
Controle-monsters
Bij elke monstername zal ook een deel van het monster niet blootgesteld worden aan elektrische of mechanische aanraking. Dit zijn de controle-monsters. Door de controle-monsters te vergelijken met de experimentele monsters kunnen onderzoekers bepalen welke effecten al aanwezig waren voordat zij het experiment uitvoerden.
Deze serie van dataverzameling volgt op een eerdere onderzoeksreis waarbij Tiano monsters nam van de zeebodem op plekken waar van tevoren met een boomkor (HD 29) of een pulstuig (UK 227) gevist was.
Sector kijkt mee
Ieder jaar gaan er beroepsvissers mee op de Tridens tijdens de BTS als waarnemer, om mee te kijken hoe de voor hen zo belangrijke dataverzameling in zijn werk gaat. Dit jaar kunnen ze ook meekijken hoe Tiano kennis ontwikkelt over de gevolgen van bodemvisserij voor het bodemecosysteem. Een eerdere oproep om aan te melden als waarnemer heeft veel respons opgeleverd en voor alle reizen zijn inmiddels opstappers ingepland. Namens de Nederlandse Vissersbond zijn de ledenraadsleden Henk de Vries en Kees de Visser aanwezig.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal