Raad van State: inspraak natuurvergunningen voortaan verplicht

22 juli, 2021

De Raad van State heeft afgelopen week uitspraak gedaan in een zaak, waarbij is bepaald dat overheden verplicht inspraak moeten bieden aan belanghebbenden, voordat er een beslissing op een aanvraag voor een natuurvergunning genomen kan worden. Veel overheidsinstanties boden deze mogelijkheid al, echter voortaan is niet meer vrijblijvend.

 Wat is inspraak?

Met inspraak worden belanghebbenden betrokken bij het voorbereiden, vormen of uitvoeren van beleid van de overheid. Dat betekent dat zij de mogelijkheid hebben een reactie te geven op een bepaald plan of besluit van de overheid, bijvoorbeeld het besluit van een overheidsinstantie om een natuurvergunning af te geven. In de meeste gevallen zullen belanghebbenden inspreken als ze het niet eens zijn met de voorgenomen plannen of besluiten van de overheid. De overheid zal dan bij het uitvoeren van het plan of nemen van het besluit rekening moeten houden met de inspraak van belanghebbenden.

Natuurvergunningen worden op basis van de huidige Wet natuurbescherming (Wnb) afgegeven door zowel het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als de provinciebesturen. In de meeste gevallen wordt daarbij al de mogelijkheid gegeven tot inspraak, echter dat was tot nu toe geen verplichting. Met de uitspraak van de Raad van State verandert dat dus en zijn overheidsinstanties vanaf nu verplicht de mogelijkheid tot inspraak te bieden, voorafgaand aan het nemen van een besluit tot afgifte van Wnb-vergunningen.

Inspraakverplichting

De overheid kan op verschillende manieren voldoen aan de inspraakverplichting. Zo kan er gekozen worden voor een uniforme openbare voorbereidingsprocedure, wat betekent dat de minister van LNV of de provinciebesturen een concept besluit voor het verlenen van een Wnb-vergunning ter inzage leggen. Belanghebbenden, bijvoorbeeld NGO’s, kunnen dan een reactie, ook wel zienswijze genoemd, indienen tegen het ontwerpbesluit. Ook kunnen het ministerie en de provincies ervoor kiezen om een meer algemene mogelijkheid te bieden tot inspraak, waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt een zienswijze in te dienen.

Bij het nemen tot een besluit tot afgifte van een Wnb-vergunning zal de betreffende overheidsinstantie vervolgens inhoudelijk moeten reageren op de door de verschillende belanghebbenden ingediende reacties.

Gevolgen vergunningaanvragen

Zoals aangegeven wordt de mogelijkheid tot inspraak al in een groot aantal gevallen geboden door zowel het ministerie als de provincies. Wat nu verandert is dat het vanaf nu verplicht is om deze mogelijkheid te bieden, terwijl dit voorheen niet het geval was.

In de huidige Wet natuurbescherming, en de oud Natuurbeschermingswet 1998, is geen verplichting opgenomen tot inspraak. Echter, halverwege volgend jaar wordt de Wet natuurbescherming vervangen door de nieuwe Omgevingswet. In de Omgevingswet is de verplichting tot het geven van de mogelijkheid tot inspraak wel opgenomen.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Egbert van der Tuin, tel. 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl.

Johan Nooitgedagt
Johan K. Nooitgedagt
Egbert van der Tuin
Egbert van der Tuin

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses