In 2023 zijn er experimenten geweest in kavel I en II van windpark Borssele met verschillende vormen van passieve visserijtechnieken: handlijn, jiggen, staandwant en potten. De resultaten van deze experimenten zijn gepubliceerd in een rapport dat afgelopen mei is verschenen.
Het rapport
De experimenten zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (het huidige LVVN). Wageningen Marine Research, MARIN en Wageningen Economic Research hebben het onderzoek uitgevoerd, in samenwerking met een groep betrokken vissers. De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepresenteerd in het rapport “Exploring co-use of offshore wind farms by passive fisheries in Borssele wind farm, the Netherlands”.
Onderzoek
Het aantal testdagen in 2023 met het staandwant was minder dan gepland vanwege (wwers)omstandigheden. Daarom worden er op dit moment nog aanvullende testen met staandwant uitgevoerd in zowel het windpark Borssele als de Hollandse Kust (Zuid). In 2025 worden de resultaten van deze experimenten verwacht.
Resultaten
In het rapport wordt er gekeken naar de kansen en de uitdagingen van passieve visserij in windparken. Zo wordt er gekeken naar veiligheid, ecologische aspecten en economische haalbaarheid. Op basis van het beperkte aantal testdagen, lijkt het vissen met passief vistuig veilig te kunnen. Het zou economisch gezien de huidige visserij kunnen aanvullen, maar niet vervangen. U kunt het hele rapport vinden op het Noordzeeloket.
Geen alternatief
De Nederlandse Vissersbond was al vanaf het begin van de proeven kritisch. Dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van visserij binnen windparken, wordt gewaardeerd. Maar passieve visserij zal nooit de sleepnetvisserij kunnen vervangen. Passieve visserij is alleen weggelegd voor een kleine groep vissers, waarbij de vraag blijft of met deze visserij een eerlijke boterham verdiend kan worden. Binnen de windparken aan de kust is passieve visserij nog wel mogelijk, maar verder van de kust vandaan wordt het steeds moeilijker. “Men moet oppassen dat passieve visserij niet als ‘doekje voor het bloeden’ wordt gebruikt voor de verloren mogelijkheden voor de sleepnetvisserij, want dat is absoluut niet inverhouding.” Aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Van Tuinen is ook enigszins verbaasd over de focus op de veiligheidszaken. “Er wordt enorm veel gebied van de kottervisserij afgenomen. Is het niet redelijk om meer rekening te houden met de visserij bij de bouw van windparken zodat bijvoorbeeld staandwant en wellicht sleepnetvisserij in delen van windparken gewoon kan plaatsvinden? Het is goed dat er wel aandacht is voor alternatieve visserij vormen, maar helaas is dit maar voor een heel klein deel van de vissersvloot een mogelijkheid en een rendabel alternatief. Echt rekening houden met de visserij doe je bij het aanwijzen van de gebieden en de manier van inrichten van de parken.” Durk van Tuinen ziet liever dat het aantal windparken wordt beperkt, want de windparken hebben en zullen een enorm effect hebben op de Noordzee.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.