De afgelopen periode komen er vragen bij de Nederlandse Vissersbond binnen over de regelgeving omtrent het vissen in de buurt van windmolenparken. Met name rondom Belgische windparken zijn inmiddels de eerste boetes uitgedeeld aan vissers.
Visserij rondom windmolenparken
In de basis is alle scheepvaart in een zone van 500 meter rond een windmolenpark verboden. In deze zone mag ook niet gevist worden. In de windparken Offshore Windpark Egmond aan Zee, Prinses Amalia Windpark en windpark Luchterduinen mogen schepen kleiner dan 24 meter onder strikte voorwaarden deze 500 meter-zone evenals het windmolenpark gebruiken voor de doorvaart, maar er mag niet worden gevist. In geen van de windparken in de Nederlandse en Belgische wateren mag worden gevist met uitzondering voor experimentele visserij (onderzoek).
Visserij tussen twee windmolenparken
Tussen twee aangrenzende windmolenparken mag er gevaren en gevist worden als er voldoende ruimte is en men niet binnen de verboden 500 meter van één van de windmolenparken komt.
Plotterkaarten up-to-date
“De zogeheten veiligheidszones behoren aangegeven te zijn op papieren en digitale zeekaarten (plotterkaart). Zorg daarom dat uw zee(plotter)kaarten altijd up-to-date zijn. Zo kunnen vissers bij een eventuele claim exact aantonen waar en wanneer ze wel en niet hebben gevaren en gevist”, vertelt Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond. “Te allen tijde adviseren wij vissers om ruimschoots uit de buurt van windmolenparken te blijven. De boetes die tot nu toe zijn opgelegd bedragen duizenden euro’s.”
Vissen in windmolenparken (toekomst)
De Nederlandse Vissersbond blijft zich inzetten voor visserij in windparken. “Tot nu toe is het vissen in windparken verboden uit angst voor schade aan de windturbines, schepen en elektriciteitskabels. Bij de huidige windparken is helemaal geen rekening gehouden met de mogelijkheid om visserij toe te staan. In de toekomst moet dat echt anders en daar zetten wij ons voor in. In de huidige parken kan wel met passieve vistuigen worden gevist maar het verlenen van toestemming voor experimentele visserij (pilots) verloopt traag. Voor nieuwe windparken moet in ieder geval rekening worden gehouden met de mogelijkheid om daarin te kunnen vissen, ook met sleepnetten. De windturbines worden almaar groter en komen verder uit elkaar te staan, waardoor dat mogelijk moet zijn. Maar minstens zo belangrijk is dat bij het aanwijzen van locaties voor nieuwe windparken rekening wordt gehouden met de belangrijkste visbestekken van onze vissers, oftewel geen windpark op belangrijke visgrond.”
Meer informatie
Voor meer informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.