De Nederlandse Vissersbond stimuleert kotterbedrijven om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op te stellen en daar ook naar te handelen. Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse Vissersbond verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor kotterbedrijven – zowel collectief als individueel, op diverse havens en op het kantoor op Urk – voor het opstellen van de RI&E. Toch is er een gedeelte van de kottervloot die nog niet in het bezit is van een RI&E en dat is zorgelijk.
RI&E is verplicht
Het is verplicht om een goedgekeurde RI&E aan boord te hebben en daar ook naar te handelen. Het niet hebben van een RI&E kan ernstige gevolgen hebben voor het visserijbedrijf. Zo kan de verzekeringsmaatschappij bij het ontbreken van een RI&E besluiten om niet uit te keren na een ongeval. Daarnaast is het verplicht vanuit de Arbowet en het onlangs geïmplementeerde Work in fishing convention (C188)-verdrag. Tijdens de inspectie voor dit verdrag doorloopt de inspecteur ook de RI&E die aan boord dient te zijn, zonder een RI&E is het niet mogelijke om een geldig certificaat te krijgen.
Hulp geboden
Er zijn het afgelopen jaar ongeveer 60 RI&E’s samengesteld met hulp van de Nederlandse Vissersbond. De laatste groepssessie heeft in Den Helder plaatsgevonden eind september en daarna zijn er nog enkele individuele trajecten afgesloten. De laatste tijd merken we dat kotterbedrijven, die vanaf 15 november 2020 in het bezit horen te zijn van een C188 Work in Fishing Convention-certificaat, de druk voelen om ook hun RI&E in orde te krijgen, aangezien dit één van de inspectiepunten is.
De Nederlandse Vissersbond raadt alle kottereigenaren aan om de RI&E zo snel mogelijk in orde te maken vanuit zowel verzekeringstechnisch oogpunt, alsvoor een eventuele inspectie. Maar vooral omdat het altijd bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid aan boord.
Vissers die er zelfstandig mee aan de slag willen, kunnen een beroep doen op de online documentatie op Vistikhetmaar. Diegene die individueel of in groepsverband geholpen willen worden met het opstellen van de RI&E kunnen zich wenden tot de Nederlandse Vissersbond. “Wij helpen visserijbedrijven graag bij het opstellen van de RI&E en als ze dat willen kunnen we ook helpen bij de periodieke update. Het valt best mee om een goedgekeurde kotter RI&E op te stellen en inmiddels lukt het door onze kennis en ervaring om dat binnen een twee tot vier uur samen met de bemanning te realiseren. Vaak leidt een sessie tot nieuwe inzichten en daarom is het belangrijk om de bemanning erbij te betrekken. Daarom komen we graag naar de haven toe wat de drempel laag maakt”, aldus Ruth Roman van de Nederlandse Vissersbond.
De volgende stap; C188 keuring
Vanaf 15 november dienen kotters in het bezit te zijn van een C188 Work in Fishing Convention-certificaat. De Nederlandse Vissersbond adviseert haar leden om ter voorbereiding op de C188-inspectie, online het toetsingskader door te nemen. In een eerder artikel dat gepubliceerd is kunt u alle documenten en informatie terug vinden: ‘Een dag mee met de ILT-inspectie voor het C188-certificaat’. Op deze manier verloopt de keuring voor beide partijen soepel en heeft u de minste kans dat een her-inspectie noodzakelijk is die alleen maar zorgt voor meer vertraging. Mocht u hulp nodig hebben bij het invullen van documenten of het doorlopen van het toetsingskader kunt u contact opnemen met Ruth Roman van de Nederlandse Vissersbond.
>> Lees hier meer over (het aanvragen van) de C188-inspectie.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruth Roman via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.