PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) pleit ervoor om ook rode aal te laten meewegen bij het besluit om een gebied te sluiten voor de visserij in relatie tot vervuiling met dioxine en PCB’s. Op dit moment worden alleen paairijpe schieralen bemonsterd en die hebben doorgaans een hogere concentratie van vervuilde stoffen terwijl het vooral de niet-paairijpe rode alen zijn die worden gevangen voor consumptie. Hierdoor ontstaat er een scheef beeld van de situatie en dat moet veranderen. Tijdens een overleg met vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de NVWA is daarom gepleit voor aanpassing van het beleid met betrekking tot gebiedssluiting.
Gebiedssluiting
Sinds 2011 zijn er visserij-beperkende maatregelen van kracht in gebieden waar te hoge concentraties dioxine en/of PCB’s worden aangetroffen in paling en wolhandkrab. Voor de vissers op het IJsselmeer had de ontwikkeling tot gevolg dat er vanaf 1 januari 2015 een zogenaamde bufferzone van 1 kilometer vanaf de Ketelbrug werd ingesteld waarbinnen niet meer op aal en wolhandkrab mag worden gevist.
Mengmonster aanpassen aan bestand
Het besluit om een gebied te sluiten voor visserij wordt genomen door het vaststellen van de vervuiling in aal op basis van een zogenaamd mengmonster. Er wordt momenteel gewerkt aan een beleidskader dat is bedoeld als handleiding voor het Ministerie van Economische Zaken om gebieden te openen of te sluiten voor wolhandkrab- en aalvisserij in verband met te hoge concentraties dioxines en/of PCB’s. Op maandag 12 september 2016 heeft Durk van Tuinen namens de PO IJsselmeer inspraak geleverd op dit beleidskader. Er was met name aandacht voor het zogenaamde mengmonster dat wordt toegepast om gebiedssluiting toe te passen. Een mengmonster dat wordt gehanteerd moet recht doen aan de samenstelling van het aal- en wolhandkrab bestand in het betreffende gebied. Normaliter wordt de vervuiling vastgesteld op basis van een mengmonster bestaande uit minimaal 15 paairijpe palingen met een lengte van 53 en 75 centimeter. De PO IJsselmeer heeft benadrukt dat het mengmonster dient te worden aangepast zodat er niet alleen grove schieralen worden onderzocht maar ook de alen met kleinere afmetingen die (nog) niet paairijp zijn, de zogenaamde rode aal. Het Ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd hier rekening mee te zullen houden en dat het nieuwe beleidskader daar de benodigde ruimte voor geeft.
Recordvangsten IJsselmeerpaling
Het jaar 2016 is een goed jaar voor de aalvisserij geweest, onlangs werden er recordvangsten en bijbehorende omzetten behaald (zie ook http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/record-op-urker-ijsselmeerafslag).
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen (tel. 0527-698151 / mail. dwvantuinen@vissersbond.nl).