Europêche, de koepel van Europese visserijorganisaties, heeft in het Europees Parlement (EP) bezorgdheid uitgesproken over het vastlopen van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij 2014-2020 (EFMZV). Het fonds waarin 6,4 miljard euro is gereserveerd is sinds 15 mei 2014 opengesteld. Maar tot op heden – september 2017 – is slechts 1,4% van het fonds gebruikt.
Europêche-voorzitter Javier Garat sprak tijdens een openbare hoorzitting in het EP over het EFMZV, de mate van inzet van middelen, de doeltreffendheid en de vooruitzichten voor de begroting na 2020. Garat pleitte vooral voor versoepeling van het EFMZV in de toekomst. Dat er geen EFMZV-subsidies worden toegekend, komt vooral doordat EU-lidstaten er lang over doen om nationale programma’s op te stellen. In deze programma’s moet de uitvoering van de regeling omschreven zijn en de rechtvaardiging van de subsidietoekenning.
Teveel bureaucratie
Daarnaast zijn er grote belemmeringen door uitvoerende en toezichthoudende nationale instanties. Garat: “Er is teveel bureaucratie, te veel controle en te veel angst bij regeringen om fouten te maken die kunnen leiden tot terugvordering van gelden. Dit betekent dat de sector te laat en te weinig geld krijgt om noodzakelijke projecten te ontwikkelen die de visserij duurzamer en winstgevender moeten maken. Vereenvoudiging van deze EU-regeling is noodzaak.”
Ook investeren in de modernisering van de vloot
Garat pleit voor een gerichter visserijfonds, ruimere subsidiebedragen en meer flexibiliteit in de financiële afwikkeling met bijvoorbeeld directe hulp, leningen of garantstellingen. Hij benadrukte ook de noodzaak om een financieel kader vast te stellen voor subsidieprogramma’s, bijvoorbeeld programma’s voor het vergroten van de selectiviteit van vistuig in het kader van de aanlandplicht. Subsidie zou ook beschikbaar moeten zijn voor de modernisering van vissersschepen die binnen de bandbreedtes van MSY (maximaal duurzame vangst) vissen. De huidige gemiddelde leeftijd van Europese vissersschepen is 22,6 jaar.
Fonds voor bijzondere omstandigheden
Ook benadrukte Garat de noodzaak van een vorm van financiering voor visserijbedrijven die tijdelijk hun activiteiten moeten staken als gevolg van bijzondere omstandigheden, zoals biologische stilstand, sluiting van een visserij of visserijconflicten met niet EU-landen. Sociale aspecten als opleiding, veiligheid en welzijn van bemanningen moeten een grotere rol gaan spelen, in overeenstemming met IAO-verdrag 188.
Gehoor vinden
Secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond wijst op het belang van een verbeterde Europese subsidieregeling. “Nederland heeft eerder lelijk zijn neus gestoten in Brussel met de visserijsubsidie, maar de sector kreeg de rekening gepresenteerd. Begrijpelijk dat de Nederlandse vissers uiterst sceptisch en wantrouwig zijn geworden. Daarvan moeten de Europese volksvertegenwoordigers doordrongen zijn, zij moeten gehoor geven aan het weldoordachte pleidooi van Javier Garat namens alle Europese vissers.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal