Naar aanleiding van recente visserij-inspecties hebben de Belgische en Nederlandse overheid besloten om Real Time Closures’s (RTC’s) in te stellen. De gebieden worden tijdelijk gesloten voor in ieder geval gesleepte vistuigen gericht op demersale soorten, onder andere boomkor, flyshoot en bordentrawl. De startdata van de RTC’s zijn inmiddels ingegaan. De einddata van de RTC’s staan vermeld in dit artikel.
Nederlandse RTC’s
De Nederlandse overheid sluit twee gebieden in de Noordzee wegens twee overschrijdingen van de vangstdrempel op wijting. De coördinaten van de twee Nederlandse RTC’s staan weergegeven in onderstaande kaart. Beide RTC’s worden ingesteld voor een periode van 21 dagen, van 8 maart 2024 middernacht UTC tot en met 29 maart 2024 middernacht UTC. Hierna komen de RTC’s automatisch te vervallen.
Belgische RTC’s
Ook de Belgische overheid sluit twee gebieden in verband met de bescherming van jonge (ondermaatse) vis. De gebieden doorlopen elk iets andere sluitingstijden. Het eerste gebied sluit gedurende de periode van 9 maart 2024 middernacht CET (UTC+1) tot en met 30 maart 2024 middernacht (UTC+1). Het tweede gebied sluit gedurende de periode van 13 maart 2024 middernacht CET (UTC+1) tot en met 3 april 2024 middernacht CET (UTC+2).
Kaart
In onderstaande kaart worden ook de coördinaten van elk gebied weergegeven. De gebieden zijn in plotterbestand bij ons beschikbaar.
Alle gebieden zijn gesloten voor alle visserij behalve voor visserij met de volgende vistuigen:
- Pelagische trawls, ringzegens, drijfnetten en dreggen gericht op haring, makreel en horsmakreel;
- Kommen;
- Kamschelpkorren;
- Kieuwnetten.
Verordening 724/2010
De uitwerking van de RTC’s regelgeving staat uitgewerkt in verordening 724/2010. In deze verordening, die specifiek geldt voor de Noordzee en Skagerrak, wordt uitleg gedaan bij hoeveel ondermaatse rondvis (soorten: kabeljauw, schelvis, koolvis en wijting) in een trek de vangstdrempel wordt overgeschreden en men overgaat tot een RTC:
Artikel 4
Vangstdrempel
- De vangstdrempel die aanleiding geeft tot realtimesluitingen van visserijtakken overeenkomstig artikel 51 van Verordening (EG) nr. 1224/2009 is 15 gewichtspercenten jonge exemplaren ten opzichte van het totaal van de vier in artikel 2 genoemde soorten per trek.
- Indien de hoeveelheid kabeljauw in de steekproef evenwel meer bedraagt dan 75 % van het totaal van de vier soorten per trek, bedraagt de vangstdrempel 10 gewichtspercenten jonge exemplaren ten opzichte van het totaal van de vier genoemde soorten per trek.
De betreffende steekproef wordt in de visserij ook wel een ‘last haul’ controle genoemd. De hele verordening kunt u vinden via deze link.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.