Hoekwantvisserij op het IJsselmeer krijgt niet langer een vrijstelling voor WnB vergunningplicht van Rijkswaterstaat. Dit is De PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) deze week medegedeeld door zowel de Provincie Flevoland als RWS. Doordat het besluit zo vlak voor de start van de hoekwantvisserij is genomen is het voor 2024 niet meer mogelijk om een vergunningaanvraag te doen. De reden voor het plotselinge verbod is een zienswijze die is ingediend door een NGO naar aanleiding van het ontwerpbesluit van RWS voor de verlenging van het Beheerplan IJsselmeergebied 2017-2023 waar men vraagt om een direct verbod op de hoekwantvisserij. De PO IJsselmeer betreurt het plotselinge besluit van de Provincie en RWS en zou graag zien dat zij de gelegenheid krijgt om het tegendeel van de bezwaren te kunnen bewijzen met onderzoek.
Verlenging Beheerplan
Sinds het najaar van 2023 lopen er gesprekken tussen RWS en de PO IJsselmeer over de verlenging van het Beheerplan IJsselmeergebied 2017-2023. De PO is hierin geattendeerd op bezwaren van een NGO over vogelslachtoffers in de aalvisserij en dan met name de hoekwantvisserij. De PO heeft alle medewerking verleend om een zo helder mogelijk beeld te schetsen van de aalvisserij op het IJssel- en Markermeer. Samen met RWS is afgesproken om afspraken te maken over onderzoek naar vogelslachtoffers tijdens de aalvisserij. De PO heeft de leden hiervan op de hoogte gesteld. Als reactie hierop hebben alle hoekwantvissers kenbaar gemaakt graag te willen meewerken aan een onderzoek naar vogelslachtoffers gedurende het eerste jaar van het nieuwe beheerplan. De PO was in de veronderstelling dat alle betrokken partijen hier mee tevreden zouden zijn en had er alle vertrouwen in dat een onderzoek naar vogelslachtoffers in de hoekwantvisserij zou aantonen dat de hoekwantvisserij op het IJssel- en Markermeer geen negatieve impact heeft op de vogelstand.
Besluit Provincie
Deze week werd de PO IJsselmeer plots op de hoogte gebracht door zowel de Provincie Flevoland als RWS dat de hoekwantvisserij per direct vergunningplichtig is. Men gaf hierbij als reden dat er door een NGO een zienswijze is ingediend waarin men een direct verbod eist op de hoekwantvisserij. De betreffende zienswijze is opgevraagd door de PO. De volgende alinea heeft geleid tot het verbod op de hoekwantvisserij:
“De Aalvisserij met hoekwant veroorzaakt sterfte van volwassen en jonge vogels. Dit betreft soorten die bewust op de aal aan de haak afkomen (aalscholvers), als soorten die in het kielzog van de aalscholvers het aas van de haken proberen te pakken (meeuwen , sterns). Dit veroorzaakt gruwelijke sterfte in de broedkolonies. Beheerders van broedeilanden en onderzoekers in vogelkolonies maken geregeld melding van ernstige gevallen die het fenomeen ‘incidenteel’ overstijgen. Deze vorm van visserij is in z’n huidige hoedanigheid strijdig met natura 2000 instandhoudingsdoelen, soortbescherming en de wijze waarop de soorten aan het systeem onttrokken worden is ethisch onverantwoord. Een verbod op deze vorm van visserij is de enige passende beheersmaatregel. Graag zien we hier een verbod op.”
De medewerkers van RWS gaven tevens aan dat zij enkele foto’s in bezit zouden hebben waaruit zou blijken dat de hoekwantvisserij slachtoffers zou maken onder de vogelpopulatie. De PO heeft meermaals inzage gevraagd in deze foto’s maar heeft tot op heden niets te zien gekregen.
Gevolgen voor de Visserij
Door het besluit is de hoekwantvisserij per direct vergunningplichtig voor een WnB vergunning. De aanvraag van een WnB vergunning neemt tijd in beslag en is daardoor voor 2024 niet meer mogelijk. Vanaf 2025 is het wel mogelijk om een WnB vergunningaanvraag te doen bij de Provincie.
Hoe nu Verder?
De betrokken Provincies hebben gezamenlijk afgesproken dat men ondanks het verbod op hoekwantvisserij wel ruimte willen geven voor een onderzoek naar vogelslachtoffers in de hoekwantvisserij. De Provincie Friesland zal de leiding nemen in dit onderzoek waaraan een aantal leden van PO IJsselmeer deel zullen nemen. Ondertussen bekijkt de PO haar opties om het besluit eventueel juridisch aan te vechten. De PO gaat ook in gesprek met de betreffende NGO om meer duidelijkheid te krijgen over waarom men liever een direct verbod ziet in plaats van gedegen onderzoek.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ruben van Beek, Johan Nooitgedagt of Jacob Snoek.