Het Programma Rijke Waddenzee (PRW), Rijkswaterstaat en het Investeringskader Waddengebied (IKW), hebben vorig jaar een rapport Swimway Wadden en Achterland laten maken waarin wordt beschreven hoe er meer vis in de Wadden en het achterland kan komen. De visstand in het Waddengebied is de afgelopen decennia flink achteruitgegaan door verschillende oorzaken. Ook de visserij wordt hierbij genoemd. Door samen te werken willen de partijen het tij keren.
Perspectief voor de visserij
Voor de beroepsvisserij is het belang van gezonde visbestanden waarvan duurzaam kan worden geoogst evident. Het gaat dan vooral om de verhandelbare soorten platvis, rondvis, garnalen en schelpdieren. Voor andere partijen, zoals sportvisserij en natuurorganisaties, zijn ook andere, soorten van groot belang zoals zalm, forel, puitaal en rivierprik. Uiteindelijk zou de samenwerking moeten leiden tot een rijke Waddenzee en achterland waar het voor alle soorten goed vertoeven is en waar de visserij, sport en beroep, voldoende mogelijkheden hebben om hun activiteit uit te kunnen oefenen.
Het probleem is dat de weg ernaar toe lang is en dat dit offers vraagt van beroepsvissers. Het uitkopen van garnalenvissers op de Waddenzee in het kader van Viswad is daar een recent voorbeeld van. Eerder werden al de mechanische kokkelvisserij uitgekocht om plaats te maken voor natuurontwikkeling.
“In het bereiken van het perspectief speelt de visserij een centrale rol. PRW vindt hier ook haar oorsprong en werd mede opgericht vanuit het ’Convenant transitie mosselsector en natuurherstel Waddenzee’ (2008). Sindsdien zijn er ook afspraken gemaakt met andere vissectoren over reductie van de invloed van de visserij op de Waddenzee. Voor de schelpdiervisserij (kokkels, mosselen, oesters) is een groot deel van de maatregelen al doorgevoerd. Het zijn in de komende jaren vooral de garnalenvissers die een forse opgave voor de boeg hebben. Tegelijkertijd vragen de andere visserijsectoren, zoals het handkokkelvissen en de visserij met vaste vistuigen, nog steeds om aandacht vanwege de impact die ze nog altijd kunnen hebben op de natuur. Verkend gaat worden of en hoe ook met de vaste vistuigvissers tot een convenant kan worden besloten. Ook is de transitie van de mosselsector nog niet afgerond. Een inzet op de realisatie van de visserijconvenanten en -akkoorden blijft daarom onontbeerlijk. Daarbij wordt een economisch vitale visserij als een onlosmakelijk deel gezien van de rijke Waddenzee. Een visserij die zorgt voor voldoende schelpdiervoorraden, gezonde bodemstructuren, ongestoorde gebieden en een gezonde vis- en garnalenstand” (bron: rapport Swimway Wadden en Achterland).
Ruim baan voor vissen
“Vissen hebben verschillende typen habitat nodig om hun levenscyclus te voltooien. De afstand die ze afleggen tussen deze leefgebieden verschilt van enkele honderden meters tot honderden kilometers. Ook trekt een deel van deze vissen over de grens van zoet en zout water. Het geheel aan benodigd leefgebied en de verbindingen ertussen wordt ook wel een ‘Swimway’ genoemd.” (Rapport Simway Wadden en Achterland). Dit is afgeleid aan de zogenaamde ‘Flyways’, de trekroutes van vogels waarbij de Waddenzee een belangrijke schakel vormt. Voor de Waddenzee die zich voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken bevindt zijn grensoverschrijdende afspraken gemaakt om te werken aan het herstel van visbestanden in het kader van het ‘Trilaterial Swimway Waddensea’. Het project Swimway Wadden & Achterland geeft invulling aan (een deel van) deze afspraken in Nederland. Het gaat onder andere om soorten zoals de zalm, rivierprik en de paling. In de loop van de tijd moet het voor trekvissen gemakkelijker worden om tussen de open Noordzee via de Waddenzee naar het achterland te migreren. Hiervoor worden maatregelen getroffen onder andere door migratieknelpunten op te lossen en vis uit te zetten. Maar ook visserijbeheer speelt een belangrijke rol in het behoud en herstel van visbestanden.
Bron: rijkewaddenzee.nl https://rijkewaddenzee.nl/wp-content/uploads/2022/03/Middel-1.png
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.