Hoe ziet de Noordzee er in 2030 uit? Dat is een vraag die velen, maar vooral vissers, bezighoudt. In rap tempo wordt de laatste vrije ruimte die Nederland nog heeft ingevuld met ambitieuze plannen voor grootschalige energieopwekking op zee, nieuwe scheepvaartroutes, natuurgebieden en voedselvoorziening.
De verschillende partijen claimen ieder hun deel van de Noordzee, maar een gezamenlijke visie en samenwerking ontbreekt. Daardoor is er voor vissers grote onzekerheid over hun toekomst en dat moet veranderen.
Noordzee Dialoog 2030
Op initiatief van de betrokken Ministeries – het zogenaamde Interdepartementaal directeurenoverleg Noordzee (IDON) – is een proces op gang gebracht, waarin belanghebbenden (stakeholders) met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een gezamenlijke visie voor de Noordzee met als horizon 2030.
Afgelopen dinsdag stond in het teken van de Noordzee Dialoog 2030, die plaatsvond in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. De kottervisserij was ruim vertegenwoordigd in de personen van Hein Nentjes, Andries de Boer, Pim Visser en Derk Jan Berends. Visser hield een pleidooi voor de visserman als voedselproducent. Floris van Hest van Stichting de Noordzee riep de partijen op om een Noordzee Akkoord te sluiten voor de toekomst.
Thema’s
Tijdens de bijeenkomst in Scheveningen werd gediscussieerd over vijf thema’s:
- Bouwen met de Noordzee Natuur
- Energietransitie op Zee
- Meervoudig / Multifunctioneel gebruik van de ruimte
- Verbinden van land en zee
- Bereikbaarheid en scheepvaart
De visserijvertegenwoordigers namen actief deel aan de verschillende gespreksgroepen en hebben het geluid van de sector duidelijk laten horen. Nederland staat net als andere landen rond de Noordzee voor grote uitdagingen, vooral op het gebied van duurzame energievoorziening. Goede samenwerking tussen landen en tussen partijen met verschillende belangen is een voorwaarde.
Conclusie
Eén conclusie kan alvast getrokken worden uit de dialoog: er is breed draagvlak voor het ontwikkelen van een gezamenlijke visie voor de Noordzee, waarin alle functies geïntegreerd kunnen worden.
Visserijsector als volwaardige partij
Voor de visserij zou zo’n visie op (en later een akkoord over) de toekomst van de Noordzee de gewenste zekerheid kunnen bieden. De visserij mag geen sluitpost zijn bij plannen voor de Noordzee. Integendeel: onze sector is een volwaardige partij die recht heeft op voortbestaan zoals het altijd is geweest. Daarnaast kunnen vissers ook participeren in nieuwe ondernemingen op de Noordzee, of dit nu een zeeboerderij of windpark is. Vissers willen het liefst blijven vissen maar zijn ook ondernemers die hun bakens kunnen verzetten.
Op weg naar de toekomst
“De Nederlandse Vissersbond is en blijft natuurlijk nauw betrokken bij ontwikkelingen op de Noordzee. Op die manier kunnen wij onze leden, de visserijondernemers, het beste dienen op de weg naar de toekomst” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.