Op donderdag 9 november is er een akkoord bereikt tussen de Europese Raad en het Europees Parlement over de nieuwe natuurherstelwet. Europêche, het vertegenwoordigende orgaan van de Europese visserijsector, betreurt het dat Europa bereid is voedselproductie te beperken zonder zelfs maar na te denken over de gevolgen en heeft scherpe kritiek op het akkoord. Europêche dringt er bij de Raad en het Parlement op aan het politieke akkoord te verwerpen.
Wat is de natuurherstelwet
Hoewel Europêche het belang van de bescherming van de natuur erkent, heeft de sector grote zorgen over deze verordening. Deze wet vormt onderdeel van Frans Timmermans’ Green Deal en zou landen doelen geven om de natuur te verbeteren. De Natuurherstelwet stelt onder andere dat in 2030 ten minste 20 procent van de natuur hersteld moet zijn en dienen steden te “vergroenen” door meer bomen te planten en meer daken te vergroenen. De Natuurherstelwet gaat zeker grote gevolgen krijgen voor voedselproducenten, met name de activiteiten van vissers en boeren.
Kosten en baten
Een van de grootste kritiekpunten is het totaal ontbreken van een sociaal-economische effectbeoordeling van deze wet. De Europese Commissie heeft geen concrete gegevens verstrekt over de “kosten en baten” die deze nieuwe wet naar verwachting met zich mee zal brengen voor de lidstaten, de mariene ecosystemen en de visserijsector.
Daniel Voces, algemeen directeur van Europêche, verklaart in hun persbericht: “De verordening zou alleen in werking moeten treden als de Commissie robuuste en wetenschappelijke gegevens verstrekt over de impact die de nieuwe wet zal hebben op de beschikbaarheid en prijzen van voedsel, bedrijfskosten en de getroffen visgronden. Het is echt jammer dat beleidsmakers uiteindelijk hebben besloten deze aanpak niet na te streven.”
Gebrek aan financiering
Een ander punt wat tot scherpe kritiek leidt is het gebrek aan extra financiering voor de uitvoering van de natuurherstelwet. Het is absurd en contraproductief om te verwachten dat vissers met beperkte financiering onrealistische doelen zullen bereiken, vooral in de uitdagende economische omgeving waarin de visserijsector zich nu begeeft.
Ongelijk speelveld
Europêche maakt zich eveneens zorgen over de vrijstelling voor de energiesector van de naleving van bepaalde bepalingen van de milieuwetgeving, denk hierbij met name aan de windparken. Voces merkt namens Europêche op dat dit een afschuwelijke aanpak is en dat dit een ongelijk speelveld creëert voor de visserijsector, aangezien beide sectoren concurreren om de maritieme ruimte.
Realistisch
Opnieuw is de EU bereid haar voedselproductie te beperken zonder zelfs maar na te denken over de gevolgen van dergelijke beslissingen, zowel in binnen- als buitenland. “De volgende stap is de stemming in het Europees Parlement over het akkoord over de natuurherstelwet. Laten we hopen dat ze in het Europees Parlement realistisch zijn en deze wet te ver vinden gaan en de voedselzekerheid in gevaar brengt. De laatste stemming in het Europees Parlement op 11 juli 2023 waren de meningen hier nog sterk over verdeeld”, zo stelt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.