In Schotland is tumult ontstaan over de visserij op mesheften. Sinds een jaar experimenteren 26 Schotse schelpdiervissers met een innovatieve visserijmethode die gebruik maakt van stroomstootjes. Sinds maart dit jaar heeft de Schotse overheid deze techniek aangewezen als de enige nog toegestane methode voor de commerciële Ensis-visserij. Dat stuit op weerstand van milieugroeperingen en enkele sceptische vissers.
Bij de methode maken de vissers gebruik van elektrische stimulatie. Ze zenden stroomstootjes door de zeebodem, waardoor de schelpdieren omhoog komen. Duikers kunnen vervolgens de mesheften eenvoudig verzamelen. Doordat de bodem in vergelijking met bijvoorbeeld dredges (korren) minder beroerd wordt, is de Schotse overheid van mening dat deze methode minder schadelijk is voor het bodemleven.
Een grote vraag naar mesheften uit met name Aziatische landen heeft geleid tot een forse toename van de illegale ensis-visserij. Volgens de Schotse krant The Scotsman heeft de overheid toegegeven dat ze onvoldoende kan optreden tegen de toenemende illegale visserijpraktijken. Dat leidde tot kritiek van milieubewegingen en gedupeerde vissers. Deels terecht, aangezien een gebrek aan toezicht en handhaving door een overheid nooit de reden mag zijn voor het toelaten van een praktijk waar toezicht noodzakelijk is om uitwassen uit te sluiten.
Ook Nederlandse puls genoemd
Het Britse vakblad Fishing News maakt ook melding van dit nieuws en haalt daar om wat stemming te maken de Nederlandse pulsvisserij bij. Het blad stelt dat er ‘ongeveer honderd’ voornamelijk Nederlandse kotters zijn die ook ‘zogenaamd’ vissen voor wetenschappelijke doeleinden.
Dat deze gezaghebbende titel hiermee journalistiek de mist ingaat, vindt Nederlandse Vissersbond-secretaris Derk Jan Berends teleurstellend: “Fishing News beschikt blijkbaar niet over de juiste informatie over het wetenschappelijk onderzoek van het pulstuig aan boord van Nederlandse kotters. Er wordt gedegen onderzoek gedaan en niet zogenaamd zoals het blad suggereert. Dat is niet terecht. Het aantal schepen dat genoemd wordt in het artikel klopt niet; Nederland heeft 84 ontheffingen. Dat zijn feiten die een journalist eenvoudig kan checken. Bovendien wordt er volop onderzoek gedaan naar het pulstuig. Het is inmiddels het meest onderzochte tuig.”
Onlangs heeft minister Schouten de gang van zaken rond het onderzoek naar de puls in de Tweede Kamer verantwoord en een overzicht opgesteld van alle lopende en afgeronde onderzoeken.
Visserij goed reguleren
Zowel de Schotse krant als Fishing News citeren de Schotse staatssecretaris, die concludeert dat de visserij goed gereguleerd moet worden en dat de ontwikkelingen van het mesheften-bestand goed in de gaten gehouden moet worden. De Nederlandse Vissersbond is van mening dat achteraf zaken reguleren geen goed plan is. “Je moet vooraf alles goed regelen, inclusief het onderzoek waarop je nieuw beleid gaat baseren. Elektrisch vissen ligt in Europa onder een vergrootglas en moeten alle randvoorwaarden goed zijn ingevuld,” aldus Berends. “Het is een goede zaak dat nu ook in andere landen onderzoek wordt gedaan naar elektrisch vissen en de effecten die dat heeft. Uiteindelijk zal dat bijdragen aan de wetenschappelijke bewijslast die nodig is om elektrisch vissen als innovatie te kunnen toestaan”.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.