Onlangs hield Rijkswaterstaat een informatiedag in Kijkduin over de noodzaak en de gevolgen van zandsuppleties. Rijkswaterstaat brengt ieder jaar zand aan op diverse plekken langs de kust. Zo gaat de dienst over twee jaar maar liefst vier miljoen kubieke meter zand opbrengen voor de kust van Ameland, na eerst al de geul zuidwestelijk van Ameland te hebben opgevuld met 2,5 miljoen kuub zand.
De bescherming van de kust en ons achterland is belangrijk. De focus van de overheid ligt hierbij op de zandsuppleties. Zand wordt ver uit de kust gewonnen en op of net voor het strand opgespoten. Een kostbare operatie, temeer daar op plekken aan de kust waar een overschot aan zand ontstaat beleid ontbreekt om dit zand terug te transporteren naar de op te spuiten gedeelten.
Schade 28 miljoen euro per jaar
Zo kampt het oostelijke deel van de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog met een overschot. Het Westgat, als scheepsroute de levensader van Lauwersoog, is ernstig verzand en dieper stekende (vissers)schepen kunnen deze haven niet meer bereiken. Dat heeft de lokale economie een grote blijvende schadepost opgeleverd van ruim 28 miljoen euro per jaar.
Al jarenlang roepen Lauwersoog (gemeente De Marne) daarom de regering op om het Westgat weer op diepte te brengen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu was echter van mening dat na het baggeren de vaargeul al snel weer dicht zou slibben. Om die reden is er lang niets gebeurd en zijn de grotere schepen uit Lauwersoog vertrokken naar andere havens.
Regio draagt zelf de kosten
Uiteindelijk is Schultz akkoord gegaan met het baggerwerk, nadat de provincie Groningen en de gemeente De Marne hebben voorgesteld de kosten te betalen. In het voorjaar van 2018 begint het baggerwerk, aangezien procedure dit voorjaar is gestart en in het stormseizoen er niet gebaggerd wordt.
Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond: “De minister heeft Lauwersoog voor miljoenen euro’s benadeeld door te stellen dat het bevaarbaar houden van de vaargeul weggegooid geld is. Ze is verantwoordelijk voor zowel onze kust als onze kustplaatsen. Als je RWS miljoenen kuubs suppletiezand uit de Noordzee het Waddengebied in laat brengen, dan ben je ook verantwoordelijk voor de gevolgen. En waarom niet het zand uit Westgat voor Ameland opspuiten?”
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl