Ook binnen het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) is er dinsdag 9 juni noodgedwongen gekozen om via een teleconferentie te vergaderen. Oorspronkelijk was het plan om te vergaderen in Scheveningen, zodat de bijeenkomst gecombineerd kon worden met een bezichtiging van het in ontwikkeling zijnde waterspraytuig op de SCH63. Door de gevolgen van COVID-19 kon dit bezoek niet doorgaan.
SEVO
Binnen het SEVO overleggen de Nederlandse Europarlementariërs Schreijer-Pierik (CDA), Van Dalen (ChristenUnie), Ruissen (SGP) en Huitema (VVD), de teamleden van de EP’ers, samen met de visserijorganisaties en vertegenwoordigers van visserijgemeenschappen over kwesties die de visserijsector aangaan. Door de gezamenlijke afstemming, kan de visserijsector zo goed mogelijk worden vertegenwoordigd in het Brusselse, met name in de zogenaamde visserijcommissie (PECH) van het Europees Parlement.
Agenda
Onder het voorzitterschap van Peter van Dalen werd een uitgebreide agenda behandeld met als speerpunten pulsvisserij, Brexit en de nieuwe Europese controleverordening voor de zeevisserij. Allemaal onderwerpen met een zorgelijke ontwikkeling voor de Nederlandse kottervloot.
Pulsvisserij
Op het gebied van pulsvisserij is er eerder in het Europees Parlement gestemd voor een totaalverbod waardoor de laatste groep van 22 pulstoestemminghouders medio 2021 moeten stoppen. Onlangs heeft ICES een advies gegeven waaruit blijkt dat de innovatieve pulsvisserij wel degelijk bij kan dragen aan de verduurzaming van de kottervloot. De Internationale Raad voor het onderzoek van de Zee (ICES) is een intergouvernementele mariene wetenschapsorganisatie die voorziet in de maatschappelijke behoefte aan onpartijdig bewijs over de staat en het duurzame gebruik van zeeën en oceanen. Binnen het SEVO is van gedachten gewisseld op welke wijze dit advies van ICES op enig moment ter bespreking wordt voorgelegd in Europa. Annie Schreijer-Pierik benadrukte haar eerder standpunt “De uitkomst van dit onderzoek is goed nieuws voor iedereen die een hart heeft voor de Nederlandse vissers. Ik verwacht dat de Europese Commissie nu direct handelt en de achterhaalde huidige wetgeving spoedig herziet”, aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Brexit
Ten aanzien van de Brexit lieten de Europarlementariërs duidelijk blijken dat de ontwikkelingen tot op heden zorgelijk lijken voor de kottervisserij. Van Dalen deed onlangs bij Omroep Zeeland de zorgelijke uitspraak: “de Britten willen de wateren gaan sluiten en voor hun eigen vissers reserveren”. In de Brexit is afgesproken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dat er uiterlijk 1 juli 2020 een zogenaamd visserijakkoord zou moeten liggen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze datum wordt behaald. Wanneer er geen visserijakkoord komt, dan neemt de druk alleen maar verder toe aangezien op 1 januari 2021 de zogenaamde overgangsperiode eindigt.
Controleverordening
De werkzaamheden binnen het Europees Parlement om tot een nieuwe controleverordening te komen voor de zeevisserij zijn in volle gang. De belangrijkste discussiepunten voor Nederland zijn het zogenaamde Fully Documented Fishieres (FDF) en de voorschriften omtrent het wegen en aanlanden van de vangst voordat transport kan plaatsvinden. Over het eerste punt, de implementatie van cameratoezicht aan boord van vissersschepen, heeft de Nederlandse Vissersbond een helder standpunt en dat is ook wederom kenbaar gemaakt. Cameratoezicht biedt geen toegevoegde waarde in relatie tot de controleverordening, mede daarom is de Nederlandse Vissersbond tegen de implementatie van cameratoezicht aan boord van vissersschepen. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de controleverordening na behandeling in het Europees Parlement. Bert-Jan Ruissen (SGP) is schaduwrapporteur voor de controleverordening, lees via deze link daar meer over.
Het volgende overleg van het SEVO vindt plaats op donderdag 9 juli.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.