Het meerjarige Europese onderzoeksprogramma Benthis is afgerond en de resultaten zijn gepresenteerd tijdens het slotsymposium op woensdag 14 juni te Brussel. De basis van het project was om een methode te ontwikkelen om de effecten van bodemvisserij op de bodem en het bodemleven te onderzoeken. Benthis is een project waar onderzoekers uit heel Europa onder leiding van professor Adriaan Rijnsdorp aan hebben gewerkt.
De Europese Commissie roemt het werk wat is gedaan in het Benthis-project en noemt de samenwerking tussen de wetenschap en de visserij zeer waardevol. Vanuit de Nederlandse visserij hebben Corrie Nagel (HA 31), Biem van der Vis (TX 43) en Jaczon (SL 9 en SCH 18) een actieve bijdrage geleverd door deelname aan de sessies en het uitvoeren van onderzoek op zee.
Kijk hier voor een overzicht van de presentaties.
Diverse projectonderdelen
Wetenschappers hebben op basis van AIS- en VMS-data inzichtelijk gemaakt in welke mate Europese viswateren worden bevist door demersale visserij. De hoogste visintensiteit door sleepnetvisserij werd waargenomen in de Tyreense zee, Golf van Biskaje, Skagerrak, Adriatische zee en de kustwateren van Portugal. Opvallend was dat intensiteit van de Spaanse vloot niet in kaart kon worden gebracht, omdat Spanje geen data had aangeleverd ten behoeve van het project.
Daarnaast zijn er tal van studies uitgevoerd naar onder andere de effecten van sleepnetvisserij op verschillende soorten benthos, de penetratiediepte van diverse vistuigen en naar mogelijkheden om de impact op de zeebodem en het bodemleven te verminderen.
Onderzoek bodemimpact puls
Hans Polet van het Belgische Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO) presenteerde de transitie naar de pulsvisserij van de Nederlandse vloot en het onderzoek naar het effect van de Nederlandse pulsvisserij op de zeebodem in vergelijking met het effect van de boomkor.
Polet merkte daarbij op dat het momenteel gebruikte boomkortuig niet meer het boomkortuig is van vele jaren terug. De vloot heeft ook binnen het boomkortuig geïnnoveerd door het tuig lichter te maken, de zogenaamde matten nauwelijks meer te gebruiken en de vispijp in gevallen te vervangen voor vleugeltuigen (bijvoorbeeld de Sumwing en de Seewing). De resultaten van dit onderzoek leveren ook een belangrijke bijdrage aan het meerjarige onderzoeksprogramma pulsvisserij wat loopt tot en met 2019.
Meerwaarde voor de discussie
Belangrijke meerwaarde van het Benthis-project is dat er een wetenschappelijke methode is ontwikkeld om kennis te ontwikkelen over visserijimpact op de zeebodem, zodat discussies hierover gevoerd kunnen worden op basis van feiten.. Met dit slotsymposium is dit project afgerond. Informatie over het project en de resultaten kunt u vinden op de website van Benthis http://www.benthis.eu/en/benthis.htm.
Namens de Nederlandse visserij waren de volgende deelnemers / vertegenwoordigers aanwezig bij het slotsymposium: Corrie Nagel (HA 31, ledenraad Nederlandse Vissersbond), Biem van der Vis (TX43), Pim Visser en Wouter van Broekhoven (beide VisNed) en Durk van Tuinen (Nederlandse Vissersbond).
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal