Stikstof dreigt de kustvloot de nek om te draaien. De boomkorvloot is al verboden in alle Natura2000-wateren, waaronder de Kustzone (tot de 20 meter dieptelijn), Voordelta en Vlakte van de Raan.
Dit artikel verscheen ook in Visserijnieuws op vrijdag 2 april 2021.
Wnb-vergunning
De Wnb-vergunning voor de boomkorvloot/Eurokotters in Natura2000-wateren liep op 1 januari dit jaar af. Een half jaar geleden is een nieuwe vergunningaanvraag ingediend, maar het traject loopt vanwege het stikstofdossier ernstig vertraging op. De afgelopen Wnb-vergunning was inclusief pulsvisserij met minder impact op de zeebodem, de nieuwe vergunning is aangevraagd voor een vloot van vooralsnog 64 schepen.
Gevolgen van de stikstofwetgeving
De Nederlandse Vissersbond doet de Wnb-aanvraag namens de hele kottersector. “We lopen harstikke vast”, zegt Johan K. Nooitgedagt. “We zien de bui al hangen voor de garnalenvloot, waarvoor de Wnb-vergunning eind volgend jaar afloopt en die dan dus volledig stil dreigt te vallen. Minister Schouten heeft ons vorig jaar al een ‘winstwaarschuwing’ afgegeven en in een telefonisch gesprek aangegeven dat er geen uitzonderingen voor de visserij komen. Het hele bedrijfsleven heeft te kampen met de gevolgen van de stikstofwetgeving.”
Technische oplossingen
Wat Vissersbondvoorzitter Nooitgedagt betreft is het echt alle hens aan dek om technische oplossingen te zoeken om de stikstofdepositie zo snel mogelijk omlaag te dringen. “De uitstoot zal omlaag moeten, bijvoorbeeld middels een schonere voortstuwing. Je kan ook denken aan prijzige wasinstallaties. Of administratieve oplossingen met intern dan wel extern salderen, waarbij stikstofrechten worden uitgeruild en gecompenseerd.”
Stikstofdossier ook van invloed op visserij
Het Nationaal Overlegorgaan Visafslagen heeft de zorgen over het stikstofdossier gedeeld met het Bestuurlijk Platform Visserij. “Onderbelicht is gebleven dat dit dossier ook grote gevolgen heeft voor de visserij. Een nieuwe vergunning is met de huidige stikstof-koers onmogelijk. Wanneer er geen oplossingen en garanties worden geboden om de visserijvloot toegang te blijven geven tot de Natura2000-gebieden, ligt 90 procent van onze vloot definitief aan de kant vanaf 1 januari 2023. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de visserijbedrijven, maar uiteraard ook voor de visafslagen. Wij willen dan ook oproepen om het stikstofdossier voor de visserij aandacht te geven in de politiek en bij het nieuwe kabinet. Het is van enorm belang om een pragmatische oplossing te vinden in dit dossier, opdat de visserijvloot toegang kan blijven houden tot de Waddenzee, Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan”, aldus Nooitgedagt.
Wet natuurbescherming
Alle kotters die binnen de 12 mijl vissen zijn voor hun vangsten afhankelijk van gebieden die vallen onder Wet natuurbescherming.
Stikstofdepositie op Natura2000
De Raad van State vernietigde in mei 2019 het zogeheten Programma Aanpak Siktstof van de overheid. De gevolgen daarvan zijn dat bij noodzakelijke vergunningaanvragen voor activiteiten ook de stikstofdepositie op Natura200-gebieden moet worden beoordeeld, dus ook de emissies van vissersvaartuigen.
Absurd
Mr. Drs. Bert Keus, die de nodige passende beoordelingen voor de visserijsector schrijft, merkte vorig jaar zomer al op: “Het is natuurlijk absurd dat een bestaande activiteit geen rechten zou hebben en stil komt te vallen vanwege stikstof. Zonder structurele oplossing loopt dit vroeg of laat vast voor de visserij.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.