De zeekat of sepia trekt voor de winter terug naar zee. De inktvissen komen in het voorjaar dichter naar het strand om te paren en eitjes af te zetten. Soms gebeurt het dat de dieren voor een tweede keer eieren leggen, wat later in het jaar. Dat gebeurt steeds vaker, zo ook dit jaar.
Sepia kijken
Het is een heus schouwspel, waar duikers ieder jaar op af komen: paaiende zeekatten. De inktvissen kunnen snel van kleur veranderen met speciale chromatoforen in hun huid. Daarmee kunnen ze tijdens het paren ook hun iconisch zebrapatroon creeëren. Van jongs af aan, zodra de diertjes uit hun ei kruipen, kunnen ze al van kleur veranderen.
Eieren in september
Geslachtsrijpe zeekatten komen tussen april en juni naar onze wateren om te paren. Dat gebeurt als de temperatuur van het zeewater ongeveer 12 graden Celsius is. Na het paaien en de bevruchting, zetten de vrouwtjes eieren af. De eierclusters vormen trosjes met eieren ter grootte van een druif. Na anderhalve maand komen de eitjes uit. De eierkapsels spoelen regelmatig aan op het strand. Voor de kou van de winter, trekken de dieren weer terug naar diepe wateren. De laatste jaren gebeurt het alleen steeds vaker, dat de dieren een ‘tweede leg’ houden. Zo spoelden er in september weer eieren aan. Zelfs zagen duikers nog parende zeekatten in september.
Warmer water
Het is niet heel moeilijk om een verklaring te vinden. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van het zeewater. Het warmere water verlengd het broedseizoen en maakt een tweede leg mogelijk. De eieren die afgelopen september aanspoelden waren opvallend klein. Ze waren niet veel groter dan rozijnen en sommige eieren waren niet geheel ontwikkeld. Leden van het Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP) van stichting ANEMOON stonden verbaasd te kijken toen ze tijdens een filmdag een trosje eieren in een bakje zeewater deden en er spontaan meerdere baby ‘katjes’ uitkwamen. De diertjes, compleet met 10 vangarmpjes en flitsende kleuren, bleken springlevend. Zo werd in Katwijk gezien hoe een baby zeekat op jacht ging achter een zwemmend vlokreeftje aan.
Gaan ze het overleven?
Zoveel mogelijk baby zeekatjes zijn levend terug gezet in de zee. Of de dieren het overleven is nog maar de vraag. Gaat het ze lukken om naar de Noordzee te trekken? Het kan wel. De dieren zijn geweldige jagers. Iedereen die de kleine sepia’s zag zwemmen hoopt er natuurlijk het beste van.
BRON: Nature Today
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt