Strengere normen voor waterkwaliteit

3 november, 2022

De Europese Commissie wil strengere regels voor waterkwaliteit. Dit staat in het voorstel tot wijziging van de Kaderrichtlijn Water, de Grondwaterrichtlijn en de Richtlijn Milieukwaliteitsnormen. De waterkwaliteit in Europa is ondermaats en daarom moeten de normen worden aangescherpt. Team Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid is benieuwd wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de IJsselmeervisserij en de kustvisserij.

Europese Commissie wil aangescherpte normen voor waterkwaliteit

Het voorstel voor aangescherpte normen is volgens de Europese Commissie  nodig, omdat de waterkwaliteit in Europa ondermaats is. Zo wordt voorgesteld om nieuwe stoffen toe te voegen aan de lijst van schadelijke stoffen die alleen in zeer kleine hoeveelheden in water mogen voorkomen.  Het verscherpen van de bestaande waterwetgeving staat in het kader van het ‘Zero pollution action plan’. Het doel is dat lucht en water in de EU vanaf 2050 niet langer vervuild is.

Uitbreiding lijst met schadelijke stoffen

Een van de voorstellen van de Europese Commissie is om de lijst met schadelijke stoffen verder uit te breiden. Een van die stoffen is de veelbesproken chemische Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). De aanwezigheid van deze stof zal dan in onze wateren verder moeten worden verlaagd.

Nederland voldoet niet aan normen

Nederland staat ergens onderaan de Europese lijst voor het niveau van waterkwaliteit. De gewenste waterkwaliteit is in de meeste oppervlaktewateren ‘matig’ tot ‘slecht’. Door strengere regels zal Nederland waarschijnlijk nog meer moeite hebben om het doel te bereiken. De Europese Commissie wil in het voorstel vervuilende fabrikanten laten meebetalen aan de stijgende kosten voor de zuivering van water (Bron: NOS).

Gevolgen beroepsvisserij

Wat de gevolgen voor IJsselmeer- en kustvisserij zullen zijn, is nog niet te overzien.  Het is belangrijk voor vissers dat de consument over gezonde en veilige voeding en dus ook vis, schaal- en schelpdieren kan beschikken. Vervuild water zorgt ook voor vervuiling van de aanwezige vis, schaal- en schelpdieren. En naar verwachting zullen strengere normen voor waterkwaliteit dus ook zorgen voor strengere productnormen voor vissers. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid pleit voor realisme als het gaat om het stellen van normen hiervoor.

PFAS in Westerschelde

Al langer is de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid betrokken bij de aanpak voor PFAS-vervuiling in de Westerschelde. Vissers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de visserij in de Westerschelde zijn de dupe van de PFAS-stoffen die in de Westerschelde blijven stromen. Vissers (aanvoerders) zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun producten en met de kennis van nu zijn vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde (oost van Vlissingen – Breskens) niet meer veilig. De schade die beroepsvissers oplopen doordat ze niet meer in de Westerschelde vissen is voorlopig voor eigen rekening.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Derk Jan Berends.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses