Studie naar effecten grootschalige windparken gepubliceerd

21 oktober, 2021

Kennisinstituut Deltares heeft in april 2021 een nieuwe studie gepubliceerd over de effecten van grootschalige uitrol van windparken op zee. In dit artikel geeft Emma Kater-de Boer een samenvatting van het rapport (BRON: Noordzeeloket).

Onderzoek naar ecosysteemveranderingen

Eerder heeft Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijke systematische effecten van grootschalige windparken. Het onderzoek toont aan dat de schaalvergroting in offshore wind voor 2030 en zelfs nog meer voor 2050 in de Zuidelijke Noordzee op zeer fundamentele manieren invloed kan hebben op het functioneren ervan (Boon et al., 2018).

In het vervolg hierop heeft Wozep (de Wind Op Zee Ecologisch Programma) in 2019 het kennisinstituut Deltares (in samenwerking met Wageningen Marine Research en NIOZ) gevraagd te onderzoeken welke ecosysteem-veranderingen bij grootschalige uitrol van wind op zee eventueel zouden kunnen optreden, en hoe groot, waar en wanneer die veranderingen mogelijk zouden kunnen zijn. Ecosysteemveranderingen die zijn onderzocht zijn bijvoorbeeld veranderingen in stratificatie (gelaagdheid van het zeewater), hydrodynamica, fijn sediment, primaire productie en algenbloei.

Scenario’s windparken op zee

Voor het onderzoek is een hypothetisch opschalingscenario gebruikt dat gebaseerd is op de verwachtingen van de windsector voor 2050. Dat komt neer op ongeveer 60 GW voor de Nederlandse EEZ (exclusieve economische zone) en meer dan 200 GW voor de internationale Noordzee. Er is gekozen voor dit zeer grootschalige scenario om eventuele effecten duidelijk naar voren te laten komen.

Resultaten

In de studie is het duidelijk geworden dat de belangrijkste veranderingen optreden op het vlak van stratificatie (gelaagdheid van het zeewater). Een andere conclusie is dat de Noordzee niet overal hetzelfde reageert op grootschalige uitrol van windparken. In de zuidelijke Noordzee zijn verschillende gebieden te onderscheiden die verschillend reageren, dit komt bijvoorbeeld door verschil in waterdiepte of gelaagdheid van het zeewater.

Wat gebeurd hierna

In deze studie zijn de ecosysteemveranderingen door uitrol van windparken op grote schaal uitgewerkt. Deltares geeft aan dat nader onderzoek gedaan moet worden hoe de ecosysteemveranderingen doorwerken via het voedselweb naar beschermde soorten. Deltares heeft geen onderzoek gedaan naar de doorwerking in de voedselketen omdat hier momenteel nog onvoldoende kennis over is.

Wetenschappelijk onderzoek zeer serieus nemen

De Nederlandse Vissersbond is betrokken bij alle Wind op Zee projecten en bijhorende kabeltracés. Naast het participeren in werkgroepen per specifiek windgebied, dienen we ook schriftelijk onze zienswijze in. In onze zienswijzen geven wij wetenschappelijke onderbouwing voor onze grote zorgen omtrent de grootschalige uitrol van windparken. “Het is zeer relevant dat onderzoek als dit wordt uitgevoerd vooraf aan het exploiteren van windenergiegebieden. Wij hopen dan ook dat dit onderzoek én vervolgonderzoek mee wordt genomen in de beleidsadviezen. Alleen door wetenschappelijk onderzoek zeer serieus te nemen kunnen we de grote risico’s voor het zeeleven in de Noordzee voorkomen” aldus Emma Kater-de Boer van de Nederlandse Vissersbond.

Voor meer informatie

Kunt u contact opnemen met Emma Kater-de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Emma de Boer
Emma de Boer

 

 

 

 

 

Literatuur

Bolman, B., Boon, A., Maarse, M., Roetert, T., Schouten, J.J. en Vergouwen, S., 2019. Verkenning toekomstig medegebruik windparken. Deltares rapport 11203133-002-ZKS-0007

Duren, van, L.A., Zijl, F., Kessel, van, T., Zelst, van, V.T.M., Vilmin, L.M., Meer, van der, J., Aarts, G.M., Molen, van der, J., Soetaert, K., Minns, A.W., 2021. Ecosystem effects of large upscaling of offshore wind on the North Sea – Synthesis report. Deltares rapport 11203731-004-ZKS-0010

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses