Op 19 november 2020 vindt er voor de tweede keer dit jaar een vergadering plaats van het Stuurcomité van de Grijze Garnaal Coöperatieve MSC Groep. Het Stuurcomité heeft de taak om besluiten te nemen over zaken die volgen uit het managementplan en over de eventueel benodigde wijzigingen van het managementplan. Het Stuurcomité bestaat uit afgevaardigden van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), MSC-GbR en de Deense Vissers – Producenten Organisatie (DFPO) die Nederland, Duitsland en Denemarken zullen vertegenwoordigen tijdens de vergadering. De besluitvorming zal op basis van consensus van de afgevaardigden van de drie landen plaatsvinden.
Agenda
In de vergadering zullen zaken rondom de derde audit van volgend jaar en de voortgang van de MSC-condities worden besproken. Daarnaast wordt er teruggeblikt op de tweede audit van 25 en 26 mei jl. Ook wordt er door de controle-instanties inzicht gegeven in de status en uitvoering van de controle en handhaving in de verschillende landen binnen het MSC-garnalencertificaat. Door de beperkingen rondom COVID-19 zal de vergadering online worden gehouden.
Maaswijdte kuil
Speciale aandacht gaat in deze vergadering uit naar punt C4.3 in het MSC-managementplan, waarin staat dat vanaf 1 mei 2021 de maaswijdte van de kuil minimaal 26 mm zal bedragen. De kuil is hierbij gedefinieerd als zijnde tenminste de laatste 125 rijen van de mazen in het sleepnet. Vóór 1 januari 2021 zal het Stuurcomité advies inwinnen bij relevante wetenschappelijke instituten om te bepalen of een grotere maaswijdte een hogere opbrengst op lange termijn teweegbrengt. Indien dit niet het geval is, zal punt C4.3 op basis van het wetenschappelijk advies opnieuw worden geëvalueerd.
Gezamenlijke werkgroep NSAC
Als onderdeel van het MSC-certificeringstraject is het Stuurcomité akkoord gegaan met het vormen van een werkgroep, bestaande uit visserij en milieuorganisaties. De meerderheid van deze organisaties is georganiseerd in de Noordzee Adviesraad (NSAC). Later dit jaar zal de werkgroep samenkomen en zal er gediscussieerd en onderhandeld worden over de implementatie van de voorwaarden en aanbevelingen. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de duurzaamheid van de visserij en de beschermingsdoelen van het gebied waarin de visserij actief is.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Amerik Schuitemaker (projectleider CVO) via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.