Afgelopen maanden zijn de subsidieregels door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder druk van de Europese Commissie flink aangescherpt. Nederland is vanuit Brussel flink op de vingers getikt waar het gaat om het toepassen van de regels voor subsidieverstrekking in het kader van het Europese Visserij Fonds (EVF). Eind van dit jaar loopt de EVF periode af wat betekent dat alle subsidieprojecten die onder dit fonds lopen moeten zijn afgerond. Het aantal ambtenaren dat zich nu met controle en behandelen van subsidie-aanvragen bezig houdt is uitgebreid.
Problemen
Visserijbedrijven en andere organisaties in de visserij die subsidie aanvragen worden geconfronteerd met een sterk toenemende administratieve lastendruk doordat RVO hogere eisen stelt aan de onderbouwing van de aanvragen. Wat tot voor kort als werkwijze werd goedgekeurd wordt steeds vaker afgewezen omdat de onderbouwing niet goed genoeg is. Voor lopende projecten kunnen subsidieaanvragers dit in een aantal gevallen repareren maar dat geldt niet in alle gevallen en zeker niet als een project is afgesloten. Hierdoor lopen subsidie-ontvangers de kans dat ze niet de subsidie ontvangen waar ze op gerekend hadden en dat kan ze in financiële problemen brengen. Het komt ook voor dat de definitieve vaststelling van projecten vele maanden op zich heeft laten wachten doordat RVO de afgelopen tijd met capaciteitsproblemen heeft gekampt.
Extra werk
Organisaties als de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), Stichting Verduurzaming Garnalen (SVG) en Nederlandse Vissersbond die veel subsidieprojecten uitvoeren hebben te kampen met de situatie. Afgelopen maanden en vooral de laatste twee weken is er intensief en constructief overleg gevoerd met ambtenaren van zowel de RVO als het Ministerie van Economische Zaken over de problematiek. Per project worden de problemen besproken en waar mogelijk opgelost. Voor de medewerkers van het secretariaat betekent dit dat er tropenjaren worden gemaakt om de trein in de rails te houden. Het was al een klus om de lopende projecten onder normale omstandigheden op tijd af te ronden maar met de strengere eisen vanuit RVO is het een monsterklus geworden.
Toename financiële last
Er moet nog meer veel tijd en energie worden gestoken in de onderbouwing van de subsidie aanvragen in de verwachting dat daarmee de subsidie zeker gesteld kan worden. De subsidieregels onder het nieuwe subsidiefonds, het Europese Visserij en Marieme Fonds (EFMZV) dat onlangs in werking is getreden, zijn nog stringenter. Een voorbeeld is de subsidieregeling voor projecten in het kader van de Aanlandplicht. De eigen bijdrage van partijen als CVO bedraagt daar tussen 15-25% terwijl de minimale omvang van de projecten € 500k bedraagt. Voor de aangesloten PO’s betekent dat een forse toename in de financiële last wat uiteindelijk door de visserijbedrijven opgebracht moet worden. Het belang van deze projecten staat buiten kijf maar het moet wel financieel opgebracht worden.