Succesvolle afronding van de jaarlijkse bedrijfssurvey Tarbot & Griet

28 september, 2023

Voor het vijfde jaar op rij is de bedrijfssurvey voor tarbot en griet succesvol afgerond. In de afgelopen weken hebben de schepen UK-64, UK-237 en UK-284 onderzoeksreizen uitgevoerd met als doel wetenschappelijke informatie te verzamelen over deze vissoorten. Dit onderzoek is een onderdeel van het EFMZV-project Data Arme Visbestanden, gericht op het vergaren van meer wetenschappelijke gegevens over tarbot- en grietpopulaties.

Verbeteren bestandsschatting

De verzamelde gegevens zullen uiteindelijk bijdragen aan het verbeteren van de bestandsschattingen door het International Council for the Exploration of the Sea (ICES). De huidige beschikbare informatie is volgens ICES nog te beperkt om nauwkeurige schattingen te maken.

Het onderzoek

De schepen UK-64, UK-237 en UK-284 volgden een zorgvuldig geplande route langs bemonsteringsstations, waar tijdens de surveyweek trekken werden uitgevoerd. De schipper bepaalde de volgorde waarin de stations werden bevist. Tijdens het verwerken van de vangst werd elke tarbot en griet, zowel maats als ondermaats, apart gehouden. De opstappers aan boord bepaalden de lengte, het gewicht en het geslacht van de vissen. Voor tarbotten en grieten binnen bepaalde lengteklassen werden ook de gehoorsteentjes verwijderd om later de leeftijd te kunnen vaststellen.

Vangsten

De vangsten van tarbot en griet varieerden gedurende de onderzoeksweken. Zoals verwacht was de vangst op de Bruinenbank wat minder, terwijl er richting het Botneygat en om de oost aanzienlijk beter werd gevangen. Ben Scholten, namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, bracht één week door als opstapper aan boord van de UK-237. Hij benadrukte het belang van de uitstekende samenwerking met de schipper en de bemanning: “Voor het derde jaar op rij ben ik weer een week mee geweest met de bedrijfssurvey, en ook dit jaar verliep de samenwerking vlekkeloos. Zonder de geweldige medewerking van iedereen aan boord zouden we niet in staat zijn om deze cruciale surveyreizen jaarlijks uit te voeren en zo bij te dragen aan een nauwkeurigere bestandsschatting.”

OSW Data Arme Visbestanden

Het project Data Arme Visbestanden is een samenwerkingsverband tussen VisNed, Wageningen Marine Research en de Nederlandse Vissersbond. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.

Ben Scholten
Ben Scholten

 

 

 

 

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses