Carrefour stopt in België met de verkoop van de onder consumenten populaire Aziatische kweekvis pangasius. Volgens de Franse supermarktketen lukt het de Aziatische kwekers niet om over te stappen op een duurzame werkwijze. In Nederland is inmiddels aangetoond dat de vissoort resistent wordt tegen antibiotica.
Carrefour stelt dat de kweek van pangasius zorgt voor een zware belasting van het milieu. Daarbij springt vooral de vervuiling van het water eruit. Pogingen om duurzaam gekweekte pangasius van de grond te krijgen leverden geen resultaat op. Volgens het Nederlandse vakblad voor de supermarktsector Distrifood is een deel van de pangasius zelfs resistent geworden tegen antibiotica, zelfs bij vissen met een duurzaamheidslabel. Ook komt bij de vissoort relatief veel besmetting met onder meer salmonella voor.
Eigen vis eerst!
Carrefour biedt ‘smakelijke alternatieven’ aan in de vorm van baarsfilet, claressefilet en koolvis. Maar deze soorten komen ook van ver (grote CO2-voetafdruk). Daarom adviseren de Belgische Rederscentrale en Nederlandse Vissersbond supermarkten om vooral gewone Noordzeevis als tong, schol en gulletjes (kabeljauw) in het assortiment op te nemen.
Noordzee
Johan Nooitgedagt, voorzitter van de NVB: “Een gemiste kans voor Carrefour, zeker omdat in België een fantastisch initiatief van de NorthSea Chefs loopt, bij wie ze te rade kunnen gaan voor een echt lekker en duurzaam alternatief. Onlangs hebben ze nog een boekje uitgebracht met als titel ‘Eigen vis eerst!’ Vis uit onze eigen Noordzee is toch altijd een veel verstandiger en duurzamer alternatief voor kweekvis uit Afrika of Azië.”
‘Eten wat de visser vangt’
De NorthSea Chefs is een initiatief van onder andere twee-sterren chefkok Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge. Zij streven naar een assortiment bij de visdetaillist met als uitgangspunt: vissers moeten niet vangen wat wij als consument willen eten, maar wij moeten eten wat de vissers vangen. Daarom zetten deze koks de bijzonder smakelijke ‘meevangst’ als wijting, horsmakreel, leng, heek en schelvis op de kaart.