Deze week hebben Nederlandse platvis-pulsvissers de nieuwe ‘Voorschriften toestemming pulsvisserij op platvis’ ontvangen, die met ingang van 2017 van kracht zijn. Deze zijn het resultaat van nauwe samenwerking binnen de sector en betrokken instanties. De voorschriften maken eenduidige controle en handhaving mogelijk. Daarmee is een argument tegen toelating van de pulsvisserij in Europees verband weggenomen.
Scepsis
Veel Europese lidstaten zijn op z’n zachts gezegd sceptisch als het gaat om de pulsvisserij. De Stuurgroep Pulsvisserij, waarin overheid en sector vertegenwoordigd zijn, zet zich in om in Europees verband definitief toestemming te krijgen voor het gebruik van deze innovatieve vangsttechniek.
Het goed regelen van de controle en handhaving is één van de absolute voorwaarden voor die definitieve toelating van het pulstuig als regulier vistuig. Maar volgens ICES zijn de technische voorwaarden zoals die in de Europese verordening Technische Maatregelen zijn opgenomen té algemeen. Daarom hebben de fabrikanten, sectororganisaties en het ministerie inclusief NVWA het initiatief genomen om de bestaande voorschriften verder uit te werken.
Richtlijnen voor bedrijven en controle-instanties
Daarvoor is de werkgroep Controle en Handhaving ingericht, waarin vanuit de sector Maarten Drijver (voorzitter), Durk van Tuinen (secretaris), Teun van Dam en Arie Lokker (Westvoorn) zitting hebben. HFK Engineering en Delmeco waren meestentijds ook aanwezig bij de werkgroepvergaderingen. “We wilden duidelijke technische voorschriften voor de pulsvisserij, waar de visserijbedrijven aan kunnen voldoen en waar de instanties op kunnen controleren,” zegt Van Tuinen. De werkgroep Controle en Handhaving functioneert onder de zogenaamde stuurgroep pulsvisserij.
Eenduidige voorschriften
De technische voorschriften zijn nu eenduidig. De piekspanning – toegevoegd als technische voorwaarde – is maximaal 60 volt, het uitgaande effectieve vermogen bedraagt ten hoogste 1 kW per meter boomlengte en de pulsinstelling moet tussen de 20 en 180 pulsen per seconde liggen. De breedte van het wekveld is maximaal twaalf meter. Het vaartuig dient uitgerust te zijn met een automatisch computergestuurd beheerssysteem inclusief datalogger, waar alleen de autoriteiten en fabrikanten toegang toe hebben. Het systeem registreert tenminste de laatste zes maanden en laatste honderd trekken met welke pulsinstellingen er is gevist. Per trek wordt een diagram opgesteld dat de spanning op de elektrodeparen weergeeft.
Controleerbaar
Met de nieuwe technische eisen rondom pulsvisserij kan Nederland internationaal laten zien dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en dat er belangrijke stappen worden gezet naar een controleerbare pulstechniek. Dat nu ook buitenlandse controle-instanties een pulskotter kunnen controleren, kan het internationale wantrouwen wegnemen.
Nieuw Technisch Dossier
Het Technisch Dossier moet nog dit jaar voor elkaar worden gemaakt. De Nederlandse Vissersbond en VisNed zetten zich daar samen voor in. Voor leden pulsvissers van de Nederlandse Vissersbond betekent dit dat een medewerker van de Nederlandse Vissersbond langskomt aan boord om de nodige zaken te documenteren en te verwerken in het technisch dossier. Het nieuwe Technisch Dossier telt acht hoofdstukken. Er moet een compleet overzicht van de pulsinstallatie in staan, inclusief tekeningen en beschrijvingen van kabels, boordgenerator, liersysteem, sleepring, pulskabellier, dataloggers, modules, elektroden en isolatoren. Aantal elektroden, totale lengte van de elektrodenstreng, dikte en lengte van het geleidende deel, lengte van de voorloop-isolator (minimaal 2 meter), aantal geleidende delen per elektrode (minimaal 6, maximaal 12), aantal isolatoren per streng en de samenstelling van de elektroden; alles is begrensd en moet op papier staan, evenals een tekening of afbeelding van het pulsnet. Elektrodes moeten uiterlijk per 1 maart 2017 voldoen aan de nieuwe eisen, voor modules geldt een overgangstermijn tot 1 maart 2018. Voor internationale controles is ook een Engelstalige versie vereist.
Geen dossier kan grote gevolgen hebben
Pulsvissers moeten er goed van doordrongen zijn dat het ontbreken van een actueel Technisch Dossier aan boord grote gevolgen kan hebben voor de pulsontheffing. Wanneer niet wordt voldaan aan de voorschriften kan de toestemming om te pulsen ingetrokken worden.
Verplicht onderzoek
Vanaf januari 2017 start een onderzoek naar de vangstsamenstelling van pulskotters. Alle pulskotters zijn verplicht hieraan mee te doen; dit is ook opgenomen in het Technisch Dossier. Per trek moet de samenstelling geregistreerd worden. Tijdens de ‘haventoer’ van afgelopen maanden is de noodzaak hiervan uitgelegd. In de voorschriften wordt uitgelegd dat er in het kader van de aanlandplicht een proefproject uitgevoerd mag worden om ‘alle haalbare methoden ter voorkoming, beperking en uitbanning van ongewenste vangsten in de visserij volledig te onderzoeken’. De toestemming om met elektrisch pulstuig te kunnen vissen maakt deel uit van dit proefproject.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl