Op vrijdag 3 november presenteerden 21 studenten van de opleiding Industrial Design hun ontwerpen voor de kottersector om aan de aanlandplicht te kunnen voldoen. De casus werd aangereikt aan de technische studenten door de Nederlandse Vissersbond en Visserijcoöperatie Urk met ondersteuning van de Flevo Campus. Tien weken kregen de studenten voor het maken van hun ontwerp.
Nadenken over aanlandplicht
De aanlandplicht wordt vanaf 2015 gefaseerd ingevoerd en verplicht vissers om alle maatse en ondermaatse vangsten van vissoorten waarvoor vangstbeperkingen gelden aan te landen. Onderzoeksinstanties en de visserijorganisaties waaronder de Nederlandse Vissersbond, houden zich volop bezig met ideeën om in de aanlandplicht tegemoet te komen, maar ook de studenten van de opleiding Industrial Design hebben hier de afgelopen weken over nagedacht. De ideeën van de studenten varieerden van het opkweken van discards in windparken tot het onder water selecteren van de vangst of het aanpassen van de verwerkingsband om een hogere overleving te bewerkstelligen.
Onder water metingen
Meerdere studenten presenteerden ideeën over een selectieve visserij door de vissen te meten voordat ze het net inzwemmen. Zo presenteerde Emma haar plan om vissen onder water te meten door middel van luchtkussens en lichtte Françoise haar idee toe om met een sonar de verschillende vissoorten in kaart te scannen en op basis van beeldherkenning de puls aan te sturen om alleen maatse vissen te vangen. Ook Evi bedacht om de vissen te detecteren voor ze het net inzwemmen. Zij wil met een camera de vorm en kleur van vissen vastleggen. Evi deed praktijkonderzoek naar mogelijkheden om vissen te herkennen in de donkere omstandigheden van de zeebodem. “Door een lapspace, een soort filter, in de lens van de camera te plaatsen worden vormen en kleuren zichtbaar onder water”, aldus Evi. In vele van de gepresenteerde meetmethodes werd de niet gewenste vis door middel van lucht- of waterdruk voor het net weggespoten. Ook hier was over nagedacht door de studenten. “Deze wijze zorgt ervoor dat de vis niet beschadigt.”
Verbetering subsidietoekenningen
Twee studentes dachten na over manieren waarop het innovatieproces efficiënter kan. Daarom ontwikkelde Silke de app ‘Vissers voor innovatie’ waarin de visserijsector hun innovatieve ideeën op toegankelijke wijze kunnen delen en hiervoor subsidie kunnen aanvragen. Kati ontwikkelde een minor voor de Wageningen Universiteit waarin studenten de innovatieve ideeën van de visserijsector als eerst beproeven om de kosten voor onderzoek naar beneden te brengen.
Visserijcapsule, nieuwe kotter en tunnelvissie
Enkele studenten dachten volledig out-of-the-box in hun afstudeeropdracht. Zo liet Shannon haar visserijcapsule zien. Een alternatief passief visserstuig dat lokstoffen uitstoot. De lokstoffen verleiden tong en schol om de capsule te naderen. Voordat ze naar binnen mogen worden ze gedetecteerd door middel van Electric Field Imaging. Alleen de gewenste vis mag doorzwemmen in het net.
Student Jimmy kwam met een geheel nieuw ontwerp kotter. “De kotter is in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd”, begon hij zijn presentatie. Daarom ontwierp Jimmy een nieuwe kotter waarbij de vis via een dok achterin de kotter onder water wordt binnen gehaald. De fase van het ophalen van de vis en de stortbak worden overgeslagen in zijn vernieuwde kotter, waardoor de vis levend verwerkt kan worden en de overleving van discards wordt verhoogd.
Javier en Lisa hadden beiden eenzelfde idee voor de aanlandplicht. Zij willen de vissen met een tunnel uit het net aan boord zuigen. “Het doel van de tunnel, die gemaakt is van hetzelfde materiaal als een brandweerslang, is de overlevingskans van vissen te vergroten”, vertelde Lisa. Onderaan de tunnel zit een pomp die de vissen door middel van een stroming naar boven drijft. De tunnel komt uit in de verwerkingsruimte waar de levende vissen binnen tien minuten gesorteerd moeten worden.
Innovatieve uitwerkingen
De Nederlandse Vissersbond begeleidde de studenten. We kijken tevreden terug op de opdracht en de aanbevelingen van de studenten. “De studenten zijn serieus met het onderwerp aan de slag gegaan en er zaten hele innovatieve uitwerkingen tussen”, vertelt de Nederlandse Vissersbond. Inmiddels zijn alle doorberekende plannen van de studenten ingeleverd bij de docenten voor beoordeling. De betrokken projectpartners kijken welke ideeën verder uitgewerkt kunnen worden.
Lees meer over dit onderwerp:
– Vangsten onder water al sorteren (Visserijnieuws, 10 november 2017)
– Studentenproject ‘Vissen van de toekomst’ in beeld (28 september 2017)
– Startbijeenkomst ‘Vissen van de Toekomst’ met studenten TU Delft (7 september 2017)
– TU Delft studenten op zoek naar ‘out of the box’-oplossingen aanlandplicht (27 juli 2017)
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.