De bedrijfssurvey tarbot en griet, die onderdeel is van de Onderzoekssamenwerking 2.0 en valt binnen het EFMZV-project, gaat volgende week weer van start. Dit is het tweede jaar van de bedrijfssurvey en begint in de eerste week aan boord van de UK 284. De tweede week gaan er waarnemers mee aan boord op de UK 64 en de derde week zal de UK 237 waarnemers mee aan boord nemen voor de jaarlijkse monitoring van tarbot en griet.
Waarom een bedrijfssurvey naar tarbot en griet?
Tarbot en griet zijn belangrijke bestanden voor de kottervloot. De internationale wetenschappers van ICES hebben echter beperkte informatie over deze bestanden. Deze bedrijfssurvey doet een gerichte jaarlijkse monitoring (survey), dat bijdraagt aan het verbeteren van kennis over de bestanden van tarbot en griet. Op deze manier kan ICES de vangstadviezen voor tarbot en griet verbeteren. Aan boord van de UK 284, UK 64 en de UK 237 worden, in samenwerking met wetenschappers van Wageningen Marine Research (WMR), de vangsten van tarbot en griet in kaart gebracht.
Wijziging
Om met de invoering van het pulsverbod in de komende jaren geen breuk in de gegevensreeks op te lopen, is het noodzakelijk gebleken om per 2019 de gehele survey met klassiek boomkortuig uit te voeren zodat later niet gewisseld hoeft te worden.. Om die reden is de UK 237 deelnemer geworden aan de survey. In week 42 zal de UK 237 haar eerste reis voor de bedrijfssurvey maken.
Doel van de survey
Elke deelnemende kotter bevist een eigen gebied, en elk met een eigen serie trekken. De startpunten van de trekken worden elk jaar vooraf per computer in een “loting” uit alle bevisbare plekken binnen het surveygebied bepaald. Op deze manier zijn de vangsten een goede afspiegeling van het bestand in het gehele gebied. Elke surveytrek worden de gegevens verzameldvan tarbot en griet in de Noordzee, zoals aantallen, lengte, gewicht, leeftijd en geslacht. Van de gevangen tarbot en griet worden onder andere otolieten (gehoorsteentjes) verzameld. Uit deze otolieten kunnen wetenschappers de leeftijd van de vis afleiden. Door de bedrijfssurvey jaarlijks uit te voeren wordt een tijdsserie opgebouwd en worden veranderingen in de vangsten van tarbot en griet van jaar tot jaar, op een gestandaardiseerde manier in kaart gebracht. Het doel van de survey is om deze gegevensreeks straks in de toestandsbeoordelingen van ICES op te nemen zodat de vangstadviezen beter aansluiten bij de actuele bestandsontwikkelingen.Elke deelnemende kotter bevist een eigen gebied, elk met een eigen serie trekken.
Het tweede surveyjaar
De UK 284 trapt de bedrijfssurvey volgende week af. Dit jaar wordt de bedrijfssurvey voor de tweede keer uitgevoerd. De UK 64 gaat week 41 een route afleggen voor de survey. Week 42 staat de survey voor de UK 237 op de planning. Deze planning staat vast, mits de weersomstandigheden goed zijn om het onderzoek uit te kunnen voeren.
De Nederlandse Vissersbond gaat als waarnemer mee met de UK 237.
Onderzoekssamenwerking 2.0
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vissersbond, VisNed, Wageningen Marine Research, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea, PO Wieringen en Stichting De Noordzee. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.
Visserijnieuws
Na voltooiing van de drie surveyreizen zal in Visserijnieuws een verslag worden gepubliceerd van de survey van 2019.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Emma de Boer, T. 0527-698151 of E. secretariaat@vissersbond.nl.