De ingrijpende maatregelen die nationaal en internationaal worden genomen om de verspreiding van COVID-19 in te dammen, zorgen voor ongekende economische terugval en trekken een zware wissel op de Nederlandse visserijsector. Hoe langer de crisis aanhoudt, hoe nijpender de financiële situatie voor vissers wordt. Dat is te lezen in de brief die minister Carola Schouten (LNV) vandaag heeft verstuurd naar de Tweede Kamer. In de brief informeert minister Schouten de Kamer over de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouw, tuinbouw en visserij en de acties die het kabinet onderneemt om deze sectoren te ondersteunen in de coronacrisis.
Noodpakket steunmaatregelen
Om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden, heeft het kabinet op 17 maart jl. een pakket aan noodmaatregelen aangekondigd. Van een groot deel van deze maatregelen kan de visserijsector gebruik maken, schijft minister Schouten. Lees hier meer over de nationale steunmaatregelen.
Stillegregeling
Ook informeert minister Schouten de Tweede Kamer over de recentelijk gewijzigde Verordening voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Door de wijzigingen van het fonds is het mogelijk om aanvullende steunmaatregelen te nemen, waaronder een regeling voor tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten (stillegregeling). Minister Schouten verwacht deze regeling op korte termijn – medio mei – open te stellen. Zodra deze regeling definitief is opengesteld, zal de Nederlandse Vissersbond zijn leden daarop wijzen.
Aanvoerregelingen
In de brief verwijst minister Schouten ook naar de aanvoerregelingen voor de garnalenvisserij, de tongvisserij en kreeftjesvisserij. “In grote lijnen ligt de vloot voor de helft van de tijd aan de kant. Op deze wijze wordt marktstabilisatie nagestreefd”, aldus minister Schouten.
Aalseizoen
De Nederlandse Vissersbond heeft aan het ministerie van LNV gevraagd om het aalseizoen op te schuiven. Ook hier is meer over te lezen in de brief: Voor wat betreft het startende aalseizoen, waarvoor nu geen vraag is, en de stagnerende afzet van kweekaal, loopt overleg met de Europese Commissie naar alternatieve maatregelen.
Protocollen 1,5 meter samenleving
Op dit moment onderzoekt het kabinet wat nodig is om de anderhalve meter samenleving goed in te richten. Het kabinet heeft alle sectoren opgeroepen te komen met plannen waarin zij aangeven hoe zij hun activiteiten voort kunnen zetten binnen de geldende richtlijnen van het RIVM. Het ministerie van LNV heeft hierover contact gehad met de visserijsector. De Sectorraad Visserij is bezig met het opstellen van een protocol voor het vervoer van de bemanningsleden van en naar de kotter en boord.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.